Сметката за парно: ако е била 1000, ще е 850 лв.

Кога ще ни приспадат пари заради поевтиняването на газа, обясни Валентин Николов

Сметката за парно: ако е била 1000, ще е 850 лв. | StandartNews.com

Ако за изминалия отоплителен сезон сте платили 1000 лева за парно, за предстоящата зима сметката ви ще падне на 850 лева, което е с 15% по-малко. Това изчисли Валентин Николов, шеф на енергийната комисия в парламента, пред Нова тв. Той обясни новата методика, по която изчислява Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Цената на газа към момента е 22 лева, но не знаете колко ще е през целия отоплителен сезон. Трябва да се види цената на фючърсите на европейските борси. КЕВР трябва да ги гледа, защото иначе ще фалират топлофикациите. Така вместо 22 лева, за следващата година от 1 йли 2020 до същия период на 2021 г. са заложили около 33 лева, обясни Николов.

Той посочи, че до миналата година заради договора с „Газпром“ цената на газа се сменяше на всеки три месеца и бе по-лесно да се изчисли колко ще ни струва парното за минал период.

Но цената с доставчика вече е предоговорена и е по-ниска с над 40% от 5 август 2019 г. „Тогава казахме, че цената ще се определя всеки месец. Това обаче е много трудно за КЕВР. Затова периодът се реши да бъде 12 месеца.

Шефът на КЕВР Иван Иванов реши да направи сметка на парното за май, и когато изчисли цената за година, се получи скок с 22%. На хората обаче не бе обяснено добре колко ще плащат през зимата“, каза още Николов. И допълни, че ако не се е налагал този 22-прозцентен скок, сметката за предстоящата зима е щяла да бъде около 760 лева.

Николов обясни и процедурата за връщане на пари от поевтиняването на газа през миналата година.

„Хората трябва да бъдат известени от доставчиците на топлинната услуга с колко са надвзети сметките им. И всеки трябва да знае колко ще му върнат. Това трябва да стане по същия начин, както се получава фактурата за задълженията“, обясни шефът на енергийната комисия.

В момента всички клиенти на „Булгаргаз“ са получили споразумение колко пари ще им бъдат върнати. За Топлофикация София сумата е около 45 милиона лева.

После КЕВР ще излезе с изчисление колко е цената за целия период и тогава потребителите ще бъдат уведомени, уточни Николов.

Кога ще има следващо поскъпване? КЕВР са предвидили цената на газа за година, ако има грешка, ще я коригира през следващия сезон, посочи депутатът.

Той каза, че за мястото на Иван Иванов като председател на КЕВР, чийто мандат е изтекъл, ще се търси експерт. Николов е доволен от работата на енергийния регулатор, защото според него той се е справил. С изключение на това, че не са могли да обяснят защо искат 22% увеличение, което създаде напрежение сред хората, а премиерът Бойко Борисов заговори за смяна на членовете на Комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай