Сменят цените на клиничните пътеки от 1 юни

МЗ е готово с определяне на индивидуалните работни заплати, съобщи Кирил Ананиев

Сменят цените на клиничните пътеки от 1 юни | StandartNews.com

На срещата при премиера обсъдихме мерки за подобряване финансирането на здравеопазването и одобряване оценката на труда на медицинския персонал. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и Българския лекарски съюз.

С Наредба 3 на МЗ е определен механизмът на финансиране и ние ще го спазваме. Някои клинични пътеки с години не са променяни като финансиране. Заедно с БЛС ни предстои работа, за да преценим кои пътеки ще бъдат увеличени и с колко, добави Ананиев.

МЗ е готово с определяне на индивидуалните работни заплати. 99% сме подкрепени, на финалната права сме да приключим работата и по тази методика, надявам се да бъдем готови и преди 15 май, уточни здравният министър. Тази методика цели справедливо недискриминационно разпределение на разходите за медицински персонал, каза още Ананиев.

От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки, добави министърът.

„На днешната среща се постигна споразумение по най-бързия начин да се премине към преговори още през тази година за повишаване на цените на пътеките, които са най-недофинансирани. В случая говорим основно за пътеки, които финансират лечение на деца и бременни. Т.е. съсредоточаваме се върху майчиното и детското здравеопазване“, заяви д-р Маджаров.

Той посочи, че по този начин БЛС заявява, че освен парите, осигурени от правителството за отдалечени райони, трябва да се върви и към повишаване на цените на клиничните пътеки.

„БЛС настоява не с допълнителни средства, а ако има икономия на средства в болничната помощ през настоящата година, те да се използват, за да се изплати пропорционално и надлимитна дейност за стари години. Защото проблемите, на които сме свидетели в момента, се наслояват през годините точно заради това – недостатъчно повишаване на цените на пътеките и неразплащане на реално извършена дейност“, каза още д-р Маджаров и благодари за конструктивния диалог. Той изрази надежда мерките, които днес са били обсъждани, да се превърнат в реална и устойчива практика.

„На срещата се постигнаха доста конструктивни решения. Увеличаването на клиничните пътеки за детско и майчино здраве е един от основните наболели проблеми. Всички знаем, че здравето на нашите деца е от изключителна важност“, обясни проф. Балтов.

Той подчерта, че УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е достигнала нужните нива и в университетските болници специалистите по здравни грижи получават достатъчно добри възнаграждения. „Мисля, че този баланс ще бъде постигнат с тези мерки, които са взети. Вече имаме конкретни цифри и суми, които ни дават възможност да направим преразпределение на нашия финансов ресурс и да отпуснем доста по-голяма сума за Фонд „Работна заплата“ – нещо, което до преди месец и половина не беше ясно“, каза още изпълнителният директор на „Пирогов“.

Проф. Балтов заяви, че има доста промени, които са в положителен смисъл. „И мисля, че занапред нещата ще тръгнат в нормален ред“, каза още той.

Изпълнителният директор на Александровска болница д-р Костандин Ангелов посочи, че промените в клиничните пътеки за детското и майчиното здравеопазване, както и на други недофинансирани клинични пътеки, ще доведат до възможности за увеличаване на приходите на лечебните заведения и ще допринесат за постигането на заложените нива на заплатите на специалистите по здравни грижи и на лекарите. „Така че финансирането на лечебните заведения и увеличаването на приходите да става чрез дейност, а не чрез целево финансиране на определени лечебни заведения“, заяви д-р Ангелов.

Изпълнителният директор на Областна болница – Кърджали и председател на Контролния съвет на Националното сдружение на областните болници д-р Тодор Черкезов заяви, че основните проблеми на областните болници са, че не са достигнали нивата на заплащане на университетските болници. Според него с правилното прилагане на разработените от Министерството на здравеопазването механизми ще може да се постигне договореностите за възнагражденията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай