Слагат огради срещу самоубийци в метрото

Новата, трета линия на софийското метро е изцяло оградена, но там влаковете са един тип

Слагат огради срещу самоубийци в метрото | StandartNews.com

Метростанциите „Опълченска“ и „Стадион Васил Левски“ скоро ще имат преградни съоръжения за обезопасяване на пероните. За пилотното поставяне на преградите са избрани именно тези две станции, защото те са натоварени, но не са най-натоварените като „Сердика“ и "Софийски университет Св. Климент Охридски“, обясни пред БНР директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев. Преграждането на метростанциите е тенденция от последните 10 години, поясни той.

Стойността на съоръжението за всяка станция е 750 хиляди евро, технологията е корейска. След първите две станции предстои монтирането на идентични прегради на още 10. Така общо ще бъдат обезопасени 12 станции предимно на първата линия на метрото, която е най-натоварена, уточни Братоев.

„Струват си, защото човешкият живот няма цена. Целта е основно тази“, коментира Братоев. От Столичния метрополитен мотивират изграждането на защитните прегради със зачестяващите нещастни случаи на падане върху релсите през последните години, както и със случаи на самоубийци.

Срокът за завършване е краят на септември.

Новата, трета линия на софийското метро е изцяло оградена, но там влаковете са един тип. Преградите там са част от строителството на самата линия и от автоматиката на управление. Вратите на влака са по-тесни от отвора на преградата и влаковете ще спират с точност до 20 сантиметра.

Когато влаковете по дадена линия са повече от един тип и разположението на вратите е различно, тогава се избира настоящият тип преграда за ограничаване на достъпа до релсовия тип, какъвто се монтира пилотно на "Опълченска" и „Стадион Васил Левски“. Всички колони ще остават в „мъртвите зони“, където няма врати, увери Стоян Братоев.

Третата линия ще разполага и с гумени гребени, които да „обират“ разстоянието между платформата на вагона и ръба на перона. Релсовият път по третата линия ще бъде и по-безшумен, защото там ще вървят влакове от ново поколение, обясни Братоев. По-старите поколения влакове са по-шумни, защото техните двигатели са по-различни.

40 милиона евро струва изграждането на 1 километър метро в София. За сравнение - 150 милиона е цената на километър за Европа, каза още директорът на Столичния метрополитен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай