Скандалът расте! Сенатори пишат на Байдън за Кристалина

Настояват министерството на финансите да осигури "пълна отчетност"

Скандалът расте! Сенатори пишат на Байдън за Кристалина | StandartNews.com

Призив за "пълна отчетност" по случая „Кристалина Георгиева” отправиха високопоставени американски сенатори.

Председателят на комисията по външните работи към Сената - демократът Робърт Менендес и Джеймс Риш, който е най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха писмо до президента Джо Байдън.

В него те настояват министерството на финансите да осигури "пълна отчетност" около спора за манипулации в класацията "Да правиш бизнес".

Доклад на Световната банка обвини Георгиева, че е оказвала натиск за повишаване рейтинга на Китай в класацията.

Настоящият управляващ директор на Международния валутен фонд отхвърли твърденията, че е оказвала натиск върху свои подчинени да подправят данни в полза на Китай. На свой ред, Георгиева обвини в манипулация офиса на предишния президент на Световната банка.

Американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове на САЩ в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева и засега не е излязло с позиция по темата.

Говорителка на министерството отказва да коментира твърденията на агенция Блумбърг, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от Георгиева, откакто избухна скандалът преди десет дни. Личен говорител на Георгиева също отказва коментар.

След разкритията Кристалина Георгиева получи множество критики, включително призиви за оставката ѝ от поста в Международния валутен фонд.

Известни икономисти и жени лидери същевременно се застъпиха за нея. Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис също изрази подкрепата си за Кристалина Георгиева, след като се срещна с нея във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай