Синдикати с пакет от мерки за младите семейства

Предлагат с пари от Брюксел да се плаща за водопроводчик и домашен ремонт

Синдикати с пакет от мерки за младите семейства | StandartNews.com

София. Безплатни ваучери за бавачка ще ползват работещите майки на деца до 3 години, ако кабинетът "Орешарски" приеме пакета от мерки за младите семейства на КНСБ. Той бе приет на семинар на профсъюза през уикенда. А социалното министерство изрази готовност да го обсъжда.

Идеята е финансирането да е с европейски пари от 2014 до 2020 г. по новата програма "Развитие на човешките ресурси".
Купоните за детегледачи може да бъдат за почасова или целодневна грижа, предлага профсъюзът. Според експертите му такива ваучери могат да получават и майките студентки. Сумата трябва да е поне 100 лв. на месец, предлагат от КНСБ. Това обаче е доста под тарифата на бавачка в момента, която в зависимост от населеното място варира от 400 до 600 лв. месечно за 8 часа грижи.

С ваучерното заплащане на тази услуга майките ще бъдат подпомогнати да съвместяват по-добре професионалния и семейния си живот, а от друга страна, голяма част от този бизнес ще излезе на светло, коментира шефът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатът настоява още родителските кооперативи за гледане на деца, които стават все по-популярни в страната, да получат правна регламентация и достъп до финансиране от европейските програми. Възможността тези сдружения да участват с проекти за европари ще подобри условията, при които се отглеждат децата в тях.

По същата европейска програма профсъюзите предлагат да се осигурят и ваучери за битови услуги като заплащане за водопроводчик, електротехник или дребен ремонт у дома. Ваучерите ще се издават от Агенцията по заетостта, която трябва да има и грижата да осигури предлагането на качествена услуга, като работи само с лицензирани при нея домашни помощници и фирми за ремонти.

Синдикатите искат да се обсъди с държавата и Асоциацията на търговските банки възможността за подпомагане на млади семейства с деца, които имат ипотека за единствено жилище, а единият от родителите е останал без работа. Подобна мярка може да бъде договаряне с банката на разсрочена схема за погасяване, докато младият човек отново си намери работа.

Синдикатите предлагат държавата да осигури финансова подкрепа и за безработни младежи, наскоро завършили университет или професионална гимназия, но които не успяват да си намерят работа по специалността. В момента тези млади хора не могат да ползват обезщетения за безработица, защото не са се осигурявали за този риск. Предложението на КНСБ е те да получават за срок до 4 месеца половин минимална заплата от 155 лв., като през това време търсят работа.

Всички тези предложения синдикатът ще представи пред Министерството на труда, за да бъдат включени като възможности за финансиране в новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". "Ще ги коментирам подробно, когато се запозная с тях", каза пред "Стандарт" социалният министър Хасан Адемов. Той уточни, че ще се вслуша във всяко разумно предложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай