Синдикати искат по-високи максимални осигуровки

Той трябва да бъде в размер 10 пъти минималната работна заплата, т.е. 6500 лева за 2021 г.

Синдикати искат по-високи максимални осигуровки | StandartNews.com

"Подкрепа" и КНСБ предлагат нарастване на максималния осигурителен доход, съответно на 5 000 лева, и поне на 3 200 лева, вместо сегашните 3 000.

От "Подкрепа" напомнят, че заложеният принцип още при въвеждането на тавана на осигуровките е той да бъде в размер десет пъти минималната работна заплата, което прави 6500 лева за 2021 г.

Вече е под 50 на сто този размер, сочат сметките. От синдиката твърдят, че това лишава бюджета на ДОО от 2 до 3 милиарда лева приходи.

И двата синдиката изразяват несъгласие с предвиденото увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица на 12 лв., като смятат, че то трябва да е поне 17 лв. или 60 на сто от минималната заплата.

Замразяването за поредна година на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 380 лв. също не се приема от синдикалистите.

От КНСБ искат догодина то да бъде поне 440 лв.

Във връзка с анонса на правителството за предоставяне на ваучери за храна на стойност 120 лв. на хората с пенсии от минималната до нивото на линията на бедност, КНСБ настоява предоставянето на тази сума да бъде не под формата на ваучери, а в пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай