Силни ветрове почти в цяла България

За 21 области е в сила жълт код за опасно време

Силни ветрове почти в цяла България | StandartNews.com

Денят ще е мрачен и ветровит. Ще превалява слабо почти в цялата страна, по-осезаемо до обяд в Западна България. С падането на температурите по високите места дъждът ще преминава в сняг.

Температурите днес – средно за страната през деня ще са между 4 и 9 градуса. Най-топло ще е в Югоизточна България – в областите Кърджали, Ямбол и Бургас. Вятърът ще се усилва до обяд и ранния следобед. В Северозападна, в Централна Северна България, в подбалканските котловини и в районите на Пловдив и Пазарджик скоростта на поривите ще достига 40-50 километра в час. На места ще духа още по-силно – със скорост до 80 километра в час.

За 21 области в страната е в сила жълт код за силен вятър. Без предупреждения за опасно време днес са единствено най-южните райони и Черноморието.

В планините почти навсякъде ще превалява сняг. След обяд обаче снеговалежите ще намаляват и ще спират. Вятърът и там ще гони скорости до 70-80 километра в час.

В следващите 5-6 дни времето над Европа ще се определя от обширен по територия антициклон, който ще изгони валежите и ще наложи по-високи температури. България засега обаче остава в периферията на антициклона, в зоната с по-хладно и по-нестабилно време. В нощта срещу сряда и през деня в сряда валежите от дъжд и сняг ще продължат. Силният вятър обаче ще се изнесе в източна България.

Температурите ще са ниски днес и утре. От четвъртък отново тръгват нагоре, а в средата на другата седмица очакваме пак пролетни стойности.

В 10 града на страната въздухът тази нощ и сутринта е с превишена концентрация на фини прахови частици. Най-значително е замърсяването в Ловеч и Пловдив, където стойностите към 5 часа бяха повече от 2 пъти над среднодневните норми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай