Шестима от АПИ обвинени за инцидента в тунел Ечемишка

Част от металната конструкция на осветителните тела в тунела падна върху лек автомобил и причини смъртта на жена...

Шестима от АПИ обвинени за инцидента в тунел Ечемишка | StandartNews.com

Окръжна прокуратура-София привлече като обвиняеми 6 длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за това, че при условията на независимо съпричиняване са нарушили правилата за експлоатация на пътно съоръжение и по непредпазливост са причинили на смъртта на Е. Михайлова, при инцидента на 05.02.2017 г. в тунел „Ечемишка“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Шестимата са обвинени в престъпление по чл. 343, ал.1, б.“в“ във вр. с чл. 342, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

Длъжностните лица, чиято наказателна отговорност е ангажирана са: Л. Лазаров, в качеството му на Председател на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта; И. Захариева, в качеството й на член на Управителния съвет на АПИ и служител по транспорта; Д. Атанасов, в качеството му на член на Управителния съвет и Председател на УС на АПИ и служител по транспорта; Г. Златев – директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта; Н. Сачанска – началник отдел „Основен ремонт и поддържане“ в дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта и Г. Фучеджиев – старши експерт в отдел „Основен ремонт“ на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ и служител по транспорта.

Част от металната конструкция на осветителните тела в тунела падна върху лек автомобил и причини смъртта на жената.

При извършеното изследване е установено, че след 2010 г. стоманената конструкция на съоръжението е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. конструкцията се е намирала в аварийно състояние.

Според заключението на вещите лица основната причина за станалата авария на надлъжните стоманени греди, носещи осветителните тела, е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето й без антикорозионна защита повече от 20 години.

По делото са събрани множество доказателства, вкл. заключение на експертиза относно състоянието и корозията на метала на носещата конструкция на осветителната уредба на тунела, изготвено от Института по металознание – БАН. Основните изводи относно причините за разрушаването на металната конструкция, настъпилото произшествие, извършените проверки на тунела и действията на АПИ са в резултат от заключението на комплексна експертиза, изготвена от седем вещи лица със съответна специалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай