СДВР разказа за грозните действия на протестърите

През нощта бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на София

СДВР разказа за грозните действия на протестърите | StandartNews.com

Столичната дирекция на вътрешните работи предостави информация за ситуацията, свързана с протестните действия в София.

СДВР ще възстанови нормалния ритъм, барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Законът е един за всички, категоричен бе на брифинг пред репортери директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Искам да поднеса извинение на всички столичани, към всички съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред след изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София, каза Хаджиев.

След като на 7 август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столичния град през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост.

По думите му относно подготовката на тези лица "да окървавят центъра на столицата" свидетелства и начинът на барикадиране, който е блокирал дори преминаването на линейки през района.

От името на СДВР бе прочетено и изявление:

"През нощта бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на София, да се взриви гражданския мир. Имаше къртене на преместваеми съоръжения, кофи за боклук, пейки, изграждане на барикади. Позиционираха камъни, павета, бутилки, с цел използване срещу силите на закона.

Барикадите блокираха дори и линейката. Неформалните лидери на барикадите поставяха майки с деца като жив щит. Установена беше група на 15-20 лица, които следваха поведението на ултраси, раздаваха и бухалки и вериги, връзваха кофи за боклук, велосипедисти обикаляха с радиостанции. Всичко това беше с цел провокация.

За нас това не е война. Ръководството на СДВР реши да намали броя на полицаите и в ранните часове да предприеме действия. Организаторите на протестите да спазват реда и законите, да не нарушават мира и правата на останалите граждани.

Искаха да ни обвинят в полицейско насилие, СДВР ще възстанови нормалния начин на живот в столицата, барикадите ще бъдат премахнати, пречи се на останалите граждани да се придвижват свободно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай