Съдружник на Прокопиев дал заем на Артекс

Теодор Захов е дал 1,2 млн. евро заем на строителната компания „Артекс“

Съдружник на Прокопиев дал заем на Артекс | StandartNews.com

Съдружникът на разградския олигарх Иво Прокопиев и съиздател с него на „Икономедиа“ Теодор Захов е дал 1,2 млн. евро заем на строителната компания „Артекс“. Сделката е подписана преди точно година – на 3 април 2018 г., като Захов е отпуснал парите през две свои дружества - „Иновент холдинг“ и „Иновент финанс“. Срокът за погасяването на дълга е една година при лихва от 6%, но с особена клауза в договора – Захов може да поиска сумата да му бъде върната в срок до 3 работни дни при „настъпване на необичайни събития“, които „биха могли да застрашат надеждността на заемателя като длъжник или безупречната му репутация на пазара“.

Това се разкрива в разследване на в. „Труд“, в което са публикувани и факсимилета от договора и повдига въпроса дали в случая на става дума за корпоративен рейд.

Обвързването на заема с имиджа на фирмата поражда редица въпросителни на фона на скандалите около „Апартаментгейт“. Първите разкрития за ниските цени, на които по документи фирмата „Артекс“ е продавала имоти на ВИП клиенти бяха направени от двама пряко свързани с „Икономедиа“ журналисти – Полина Паунова и Николай Стайков. Паунова работи в момента за българската секция на „Свободна Европа“, но е бивш кадър на пряко свързания с „Икономедиа“ сайт „Медиапул“. Стайков също е бивш кадър на седмичника на „Икономедиа“ - „Капитал“, представящ се сега за антикорупционен борец. Независимо, че от години той про форма не работи за „Капитал“, въпросният човек присъстваше на сбирките от стенограмите за „АРГОгейт“ и участваше в сбирките на Иво Прокопиев, на които разградският олигарх е обсъждал със свои сподвижници кой да бъде издигнат от псевдодесните партии „Да, България“ и ДСБ за кандидат за президент.

Самият „Капитал“, чийто съиздател е заложил въпросната имиджова клауза в договора си за отпускането на заем на „Артекс“, участваше дейно в раздухването на скандала „Апартаментгейт“. Самият скандал пък избухва броени дни преди падежа на изплащането на кредита. А от договора за отпускането му става ясно, че през цялото време Теодор Захов е имал достъп до конфиденциална информация на "Артекс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай