САЩ поставиха условие, за да паднат визите за българи

Вашингтон настоява да спрем да издаваме "залтни" паспорти срещу инвестиции

САЩ поставиха условие, за да паднат визите за българи | StandartNews.com

САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. "златни паспорти" в преговорите за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър.

Това се посочва в доклад на Европейската комисия за хода на преговорите, представен днес. Вашингтон отчита нужда от подобряване на системите за издаване на паспорти, особено по отношение на случаите на предоставяне на гражданство срещу инвестиции ("златни паспорти"), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински служители, съобщи БТА.

Според представените най-нови данни делът на отказите за визи за САЩ на български граждани отново се повишава, след като през 2019 г. за първи път спадна под 10 на сто от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 г. този дял нараства до 12,52 на сто за нашата страна, като увеличение се отчита и в Румъния - до 10,14 на сто, както и в Кипър - до 6,21 на сто, при три на сто преди две години. С

САЩ са поставили праг от три на сто на отказите, за да има условия за отпадане на визите.В доклада се уточнява, че промяната в данните може да се дължи на ограниченията за пътуване заради пандемията. Допълва се, че през пролетта на идната година ЕС, САЩ и засегнатите страни отново ще преговарят по изпълнението на плановете за отпадане на визите.

ЕК добавя, че от 2014 г., когато беше отчетена липсата на т. нар. визова реципрочност със САЩ, е предприела множество стъпки, включително с преговори на различни равнища и с издаването на десетина доклада. Миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне временно визите за граждани на САЩ, когато пътуват до ЕС. ЕП предаде комисията и на Съда на ЕС за неизпълнение на задълженията.

Комисията днес заявява, че няма да предложи връщане на визите, защото това би било контрапродуктивна стъпка срещу ключов стратегически партньор. Пояснява се, че връщането на визите би имало отрицателно отражение - политическо, икономическо, финансово, социално, и няма да послужи за постигането на крайната цел. ЕК уточнява, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за граждани на САЩ.

През октомври ЕК предупреди България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за "златните паспорти". Подобна процедура бе задействана срещу Малта и Кипър. ЕП подготвя законодателство, което предвижда от 2025 г. предоставянето на гражданство срещу инвестиции в ЕС да бъде забранено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай