Сарафов даде две версии за трагедията на "Струма"

Версията за терористичен акт е отхвърлена

Сарафов даде две версии за трагедията на "Струма" | StandartNews.com

Версията за терористичен акт е отхвърлена. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг за разследването на трагедията на АМ "Струма". Прокуратура, следствие и специалисти дават подробности за тежкия инцидент, при който загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени и са настанени в болница. 

„По делото са разпитани двама от пътуващите в автобуса, които са били будни към момента на инцидента и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. И двамата дават обективна информация, разпитани независимо един от друг. Показанията им се препокриват напълно, при което ги приемаме за абсолютно достоверни и коректно изложени“, каза Сарафов.

В момента се разпитват още двама от пострадалите в „Пирогов“, които са в добро психическо състояние предвид преживения шок.

По делото са назначени и експертизи, някои от заключенията са вече готови. Аутопсиите също са готови.

„Те показват, че всички пострадали са загинали основно от задушаване вследствие избухналия пожар, а не от травми при катастрофата или от разкъсвания при взрив“, обясни Сарафов.

Предстои още утре екип от следовател и прокурор да заминат за Скопие. В рамките на утрешния ден те ще получат изготвените ДНК профили от роднини на загиналите. След получаването им може да се съпоставят ДНК профилите, които са взети и изследвани от нашите съдебни медици и по този начин могат да се идентифицират имената на жертвите. След това телата ще бъдат транспортирани в Северна Македония.

Сарафов обясни, че за момента има две версии - човешка грешка и техническа неизправност. Като водеща все пак се очертава версията за човешка грешка.

„Тиражират се версии, че са пренасяли туби с гориво и това са причините за пожара. Тази версия е изследвана, но категорично отхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В тях има само остатъци от нафта. Не са били пълни и не са се възпламенили – тоест пожарът не е възникнал от тях“, допълни Сарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай