Вторник,

Съкращават 1200 военни до края на годината

От: Администратор -
A
A
A

Асеновград. 1200 военни ще трябва да бъдат съкратени до края на годината, поради лошата структура на разходите в Министерство на отбраната (МО). Това обяви военният министър Ангел Найденов в Асеновград.

По думите му съкращенията са заложени в план още през 2010 година. Той уточни, че намаляването на състава първоначално е планиран за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 от военните.

„Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО", обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за
модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева, предаде бТВ.

Найденов уточни, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви.

„То не е на МО, а МО прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност", посочи ресорният министър.

Министърът повтори, че най-неотложна задача, свързана с модернизацията на армията,е купуването на нов тип боен самолет. Найденов очаква до средата на годината да има решение на МС, с което да започне този проект. Става дума за средства над 500 милиона лева като допълнително ще се решава каква машина ще бъде избрана и дали ще бъде нова, или втора употреба.

Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички