Сачева: Не провеждаме антисемейни политики

Деца в България не се отнемат заради бедност, подчерта социалният министър

Сачева: Не провеждаме антисемейни политики | StandartNews.com

Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения. Тези теми от години се регулирали от други закони. В Закона не се въвежда нищо ново в това отношение, единствената промяна относно дефиницията на дете в риск е, че от дефиницията е извадено дете с увреждане, защото то не можело веднага да бъде поставено като дете в риск. Това обясни в интервю за бТВ новият социален министър Деница Сачева.

По тази причина според нея няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство. Създаде се психоза относно отнемането на деца, антисемейните политики, които категорично твърдя че правителството не провежда, заяви Сачева.

Тя поясни, че социални услуги се провеждат у нас от 15 години, като те се изпълняват от общините. Само 15% от тези услуги се провеждали от неправителствени организации по нейни думи.

Запитана защо тогава Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца, Сачева подчерта, че при толкова голямо обществено недоверие и най-доброто политическо решение не може да бъде въвеждано насила, а трябва да има пълното убеждение на обществото, че този закон се прави в негова полза, а не против него.

Социалните работници не отнемат деца, те ги връщат в семействата, категоричен бе социалният министър. Тя посочи, че за миналата година социалните работници са работили с над 1300 деца, за да не бъдат те изоставени от семействата си.

Относно случая в Балша Сачева обясни, че там има съдебно решение за връщане на детето и от дни социалните работници правят опити да върнат детето на майка му. Тя обаче ги уведомила, че в момента няма адрес, на който да го приеме.

Деца в България не се отнемат заради бедност, подчерта социалният министър и поясни, че в случая с детето от Балша основанията не са били липса на доходи.

По нейни думи основен фактор за отнемане на деца у нас са не битовите условия, а ситуациите, които застрашават живота и здравето на децата и възпрепятстват развитието им.

Сачева изтъкна, че политиката държавата е детето да остава в семейството.

Относно случая с децата от Кардам, чиято майка изчезна, тя обясни, че в момента децата са настанени при баба си и по този начин остават в разширеното семейство.

Дори когато има дете в риск, то не се извежда незабавно извън семейната среда. Може да бъде настанено на първо място при близки и роднини и едва когато има отказ от тях, се извежда на друго място, поясни Сачева.

Тя бе категорична, че няма риск социалните закони да се превърнат в печеливш бизнес за НПО-тата.

По нейни думи общият бюджет на социалните услуги е 294 млн. лева, като те включват домове за възрастни хора, дневни центрове за деца с увреждания и грижи за бездомни хора.

Тя съобщи, че центърът за деца с увреждания, за койтото Би Би Си направи разследване, ще бъде затворен от 1 февруари.

По темата за болничните Сачева посочи, че незаплащането на 1 до 3 дни е практика в 13 държави. В България това по нейни думи не е практика, което доказвало, че сме доста социална държава. Само за 8 месеца сме платили над 400 млн. лева за болнични, изтъкна тя.

Относно втория стълб от пенсията Сачева обясни, че все още няма категорични разчети и предстоят срещи с Асоциацията на пенсионните дружества, КФН, работодатели и синдикати.

Тя подчерта, че близо 1,2 млн. пенсионери вече трябва да са получили коледните си добавки и напомни, че от 1 юли догодина минималната пенсия става 250 лв. и 800 000 души ще получат допълнително увеличение на пенсиите.

Запитана дали ще се случи очакването, че вторият стълб от пенсията ще допълни първият, тя посочи, че в момента у нас много хора умишлено се осигуряват под прага на минималната работна заплата. Преди да получим максималния размер, трябва да дадем максималния принос, категорична бе тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай