С тротинетка - до 25 км в час

Минималната възраст трябва да е над 16 години

С тротинетка - до 25 км в час | StandartNews.com

Парламентът регламентира правилата за движение по пътищата на електрически тротинетки.

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи ще са необходими минимум навършени четиринадесет години.

На водача на електрическа тротинетка е забранено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура.

Забранено му е и да развива скорост, по-висока от 25 км/ч., както и да превозва други лица.

На водача на електрическа тротинетка е забранено още да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство, да се държи за него, да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци, както и да използва мобилен телефон при управлението на превозното средство.

Таксиметровите автомобили трябва да бъдат не по-стари от 15 години, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните превози.

От ГЕРБ се противопоставиха на предложението да се разреши на таксиметровите автомобили с електрически двигател да се движат в бус лентата.

В защита на тази идея се изказаха от ДПС и БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай