РЗИ пусна плашеща информация за смърт от грип

Основно средство за предпазване от грип и усложненията от него са ваксините

РЗИ пусна плашеща информация за смърт от грип | StandartNews.com

По света всяка година около половин милион души умират от грип. Това съобщават от РЗИ-София, напомняйки за Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, 2021-2022 г., пише "Монитор".

От столичната здравна инспекция допълват, че ежегодно заради грип за болнично лечение постъпват между 3 милиона и 5 милиона души.

В тази връзка напомнят, че основно средство за предпазване от грип и усложненията от него са ваксините. Съставът на актуалните щамове ежегодно се актуализира от експертна група към СЗО. През този грипен сезон са включени щамовете "Пукет", "Виктория", "Камбоджа" и "Вашингтон".

Грипът се разпространява циклично и ежегодно води до сезонни епидемии, при които боледуват 5-10% от възрастните и до 30% от децата.

От РЗИ-София напомнят и че грипните ваксини са безплатни за лица над 65 години. След преболедуване или ваксинация се изгражда имунитет, който не е траен и защитава около 9 месеца. Рискови групи са хората над 65 години, хронично болните, имунокомпрометираните, деца под 5 години и бременните, както и професии с висок риск от заразяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай