РЗИ каза ще затварят ли София

Нови правила предвиждат изолацията за хората с положителен PCR тест да бъде съкратена от 14 на 10 дни

РЗИ каза ще затварят ли София | StandartNews.com

Положителните за COVID-19, с изследване проведено на 10.01.2022 г., както и техните контактни лица, ще бъдат поставени под задължителна карантина по новите правила, които влязоха в сила на 11 януари. Това научи DarikNews.bg от Столичната РЗИ. Новите правила предвиждат изолацията за хората с положителен PCR тест да бъде съкратена от 14 на 10 дни, а за контактните им - от 10 на 7 дни. Дава се възможност и на хората с бустерна доза ваксина срещу COVID-19 да се освободят от карантина, ако на третия ден представят отрицателен PCR тест. 

В рамките на днешния работен ден ще бъдат информирани за ангажираните и контролиращите за изпълнението на заповедта институции, се казва още в съобщението.

От РЗИ отричат информация от публичното пространство, че предстои затваряне на София-град. „Институциите и експертите следят общата картина на заболеваемостта в столицата и предлагат решения на отговорните звена в системата – това е динамичен и максимално адекватен процес, който цели разработването на противоепидемични мерки, които се решават на държавно ниво“, съобщават още от Инспекцията.

И отправят апел: „Във връзка си извънредната натовареност на институцията и в условията на тежкия кадрови дефицит, в който СРЗИ работи, отново молим гражданите, които имат желание да се включат като доброволци в помощ на процеса по прилагане на противоепидемичните мерки, да се свържат с нас на имейл [email protected]“, се казва още в съобщението на РЗИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай