Събота,

Руският патриарх Кирил пристигна в София

От: Администратор -
A
A
A

Руският патриарх Кирил кацна на летището в София. Вицепрезидентът Илияна Йотова посреща делегацията, водена от патриарха.

"Много се радвам да стъпя на гостоприемната и близка до сърцето ми българска земя, да се срещна със събратята ми - Негово Светейшество патриарх Неофит, духовенството и вярващия български народ", бяха първите думи на патриарха на Москва и цяла Русия в София.

"Идвам в България с много светло чувство и радост от предстоящите срещи", добави патриарх Кирил.

"За нас е голяма чест присъствието и участието на патриарх Кирил в честването на Националния празник на България - 3 март и в честванията на 140 години от края на Освободителната Руско-турска война", заяви от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от Канал 3.

Ние, българите, добре помним и познаваме нашата история. Добре съзнаваме голямата роля на руското духовенство и Руската Православна църква през онези тревожни събития през 1877-1878 г., когато благодарение на Православната църква беше подготвен руският народ за участие в тази Освободителна война", посочи Йотова.

Съзнаваме, че свободата дойде на крилата на духовната подкрепа на Руската църква и на героите от бойните полета по време на войната, каза още вицепрезидентът.

От летището Руският патриарх Кирил се отправи към Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където ще бъде посрещнат от Българския патриарх Неофит заедно с митрополитите членове на Св. Синод и епископите.

На 3 март патриархът на Москва и на цяла Русия патриарх Кирил ще се срещне и с министър-председателят Бойко Борисов.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички