Румен Гечев: Преговорите не са театър

Прави се всичко възможно до Коледа да имаме правителство, казва експертът

Румен Гечев: Преговорите не са театър | StandartNews.com

„Има полза от водените в момента преговори. Още повече, че срещи в подобен формат се правят за пръв път. Доста различни партии от целия политически спектър обсъждат основните параметри на своите програми. В края на всяка среща по сектори се вижда къде имаме допирни точки и общи цели”. Това заяви в предаването „Карай направо” народният представител от БСП професор Румен Гечев.

По думите му преговорите в момента не са театър. „Най-важният ефект на преговорите е, че се опознаваме”, категоричен беше той.

На въпрос ще имаме ли правителство до Коледа Гечев отговори: „Прави се всичко възможно. Хората са уморени, не ми се мисли, че няма да се сформира правителство. Това ще бъде огромно разочарование. Не на всяка цена. Но политиците са притиснати до стената. Трябва да се положат максимални усилия да се обединим около няколко ключови и важни цели за България, които не подлежат на дискусия. И да влезем в 2022 година с правителство. Това е задължително”.

„Не сме обсъждали въпроса с Коледната ваканция. Бих се ангажирал с това, че би изглеждало странно в това напрегнато време да имаме Коледна ваканция. Да сядат депутатите, всички колеги да приемаме бюджета за следващата година. Приемането на бюджета е свързано с технология, разписана в законите на страната. Има законови изисквани как се приема бюджет. Мога със сигурност да кажа, че бюджетът няма как да бъде приет до края на Коледа или Нова година. В това няма нищо страшно. Имам механизми, които гарантират социалните плащания. През месец януари ще се действа по бюджета за 2021 година. И най-късно до края на януари догодина ще се приеме новия бюджет и от февруари ще влезе в сила”, посочи Гечев.

По отношение на индексацията на пенсиите той беше категоричен, че има разбиране от страна на колегите му по време на преговорите. „Нашето настояване е към пенсионното осигуряване през 2022 година, включително за януари, на пенсионерите да бъдат подсигурени тези 50 лева, които получаваха през 2021 година”.

„Обсъждаме и помощ за домакинствата за разходите за електричество. Искахме първите 200 киловатчаса да се поемат от държавата. Това разбира се няма да е за всички, тъй като хората с високи доходи могат да си го позволят. Обмисля се да се разшири обхватът на домакинствата, които ще получават помощи като енергийно бедни и парите да отиват при най-нуждаещите се. Има възможност около 130-140 милиона лева да се осигурят в бюджета за целта – разговарях с колегите от Финансовото министерство”.

За намаляване на ДДС за стоките от първа необходимост: „Проблемът при въвеждането на диференциирания данък е, че няма как България за следващите седмици да изработи механизми по контрол, който да предотврати измамите с ДДС. Краткосрочно в първите месеци на 2022 година ще се наложи вместо да се диференциира ДДС да се увеличат социалните помощи, докато се изработи механизма за контрол”.

"Осигурени са средства за медицинските работници на първа линия, борещи се в пандемията от COVID-19. Това е ангажимент, поет още от служебното правителство, който ще бъде спазен", подчерта Румен Гечев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай