Родителите делят данъчни облекчения за деца

Ако само на единия от тях доходът не е достатъчен

Родителите делят данъчни облекчения за деца | StandartNews.com

Родителите могат да си разделят данъчното облекчение за дете, ако само на единия от тях доходът не е достатъчен, за да се ползва отстъпката в пълен размер.

С промените в Закона за бюджета се въведоха нови, значително по-високи размери на данъчните облекчения за деца, но само за доходите, придобити през 2021 г, пише Монитор.

 Годишната данъчна основа се намалява с 4500 за едно дете, с 9000 лева за две деца и с 13 500 лева за три и повече деца. Това означава, че един от двамата родители ще може да си възстанови съответно 450, 900 или 1350 лева. За деца с увреждания данъчното облекчение бе повишено на 9000 лева.

Промяната в размерите на данъчните облекчения за деца, както и за деца с увреждания, е временна мярка и ще се прилага само за доходите, придобити от физическите лица през 2021 г., уточниха от НАП.

Когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от сумата на годишните данъчни основи, разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация. Така в тези случаи е възможно конкретното данъчно облекчение да бъде разпределено за ползване между двамата родители.

Междувременно от приходната агенция предупредиха, че нови фалшиви мейли се разпространяват от името на ведомството. Те представляват съобщение с име на подателя: nra.bg, но с електронен адрес: [email protected].

От НАП посочват, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. В никакъв случай не кликайте върху линка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай