Вторник,

Родители се оплакват от реклама на хазарт до училище

A
A
A

Пред погледа на Директорката на 7- СУ в София - г-жа Маруся Никова се проведе показна кампания на футболния клуб “ЦСКА 1948”, в който основна атракция и лице беше лъвчето на букмейкърската фирма Efbet, собственост на братята Цветомир (47г) и Боян (44г.) Найденови, и техният баща бизнесменът, известен от близкото минало - Стефан Найденов (75г). 

Самият собственик на Efbet- Цветомир Найденов е разпространил рекламното видео от училищния двор на своята стена във Фейсбук, на което основна действащо лице е “лъв” с тениска с голям надпис на “efbet”. От видeото се вижда как “лъвчето” предизвиква децата да го гонят, да му се радват и не на последно място, да го харесват.

Рекламното събитие се е състояло преди 1 седмица, като заснетата рекламна кампания с децата пред столичното училище предизвика гневни реакции на майки, бащи и други гражданско-активни хора в социалните мрежи. Само за няколко часа майка успя да събере 1300 “харесвания” и над 130 коментара на поста и в популярната група във Фейсбук - “Забелязано в София”. Активната жена сподели недоволството си от факта, че: “се използват спортните успехи и постижения на спортистите, които пораждат доверие в обществото, с цел да мотивират хората да залагат на спортни събития. Няма да коментирам фактът, че нашите деца са включени по неволя в тази цинична реклама на спорта, а синът ми вече, макар, че е на 9г. започна да асоциира залаганията като неразделна част от спорта... Децата вместо да говорят за любимия си отбор, вече говорят за шансовете за победа на този отбор”.

Очаква се сигналът да бъде изпратен днес (02.12.2019г.) до Държавната Агенция по закрила на детето, твърдят родители на деца от 7 СУ. На базата на проверка на екипа ни от предишен опит и практика на институциите по подобни на този сигнали - се очаква, че Националният съвет за саморегулация (НСС) ще вземе конкретно отношение и мерки по проблема, заедно с Държавната агенция по закрила на детето. За целта ще
трябва да бъде признато от Съвета за саморегулация, че децата, които се виждат в двора на училището “изглеждат непълнолетни”, както е записано в етичния кодекс за реклама и търговска комуникация.

Eтичният кодекс категорично не допуска търговската комуникация за хазартни продукти да бъде насочена към деца, като освен това в кодекса ясно е дефинирано, че фирмите, които се занимават с хазарт “Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца”. 

През последните два месеца, българската букмейкърска компания Efbet влезе рязко в полезрението на служби и медии. Срещу братята собственици на Ефбет Цветомир и Боян бяха извършени проверки от ДАНС и Прокуратурата, по които досега не се предоставя изчерпателна информация. Предполага се, че скандалите с БФС и влизането на барети, и там, е свързано с предхождащото го влизане в офисите на Ефбет в София.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички