Родители срещу онлайн обучението, децата забравяли да пишат

Намаляват умствените им способности, коментират педагози

Родители срещу онлайн обучението, децата забравяли да пишат | StandartNews.com
  • Децата забравят да пишат на ръка, намаляват умствените им способности, коментират педагози

Родители започнаха в социалните мрежи социална битка срещу дистанционното обучение. Те настояват годината да започне присъствено независимо от всичко, защото другият вариант вреди не само на знанията, но и на здравето и психиката на децата. Констатацията за сериозни образователни пропуски по време на пандемията направи и самото образователно министерство в своя анализ след края на миналата учебна година. Оказа се, че децата се разконцентрират след дългото взиране в екрана, или пък само се регистрират в час и започват да си чатят. По време на тест някои просто преписват от хартиения учебник на екрана. Мнозина признават, че са зазубряли онова, което не могат да запомнят.

Вероятно и именно поради това Групата "Да запазим училището като средище за децата" във фейсбук събра 1800 членове за първите 24 часа след като бе създадена, а днес е много по-голяма. Тя адресира до институциите отворено писмо срещу дистанционното обучение, което според членовете й ощетява сериозно децата и намалява умствените им способности.

"Виждаме, че няма готовност у българските управляващи да организират присъствена учебна година, тя ще бъде трета поред", заяви Магдалена Абаджиева, преподавател в БАН и майка на две деца в училищна възраст. "В обществото преобладава желанието за присъствено обучение. Трябва да има държавническо решение. Децата губят способността си да пишат на ръка и да предават съдържание на текст със собствени думи. Писането на ръка е изключително важно, по този начин се изработват способности за изразяване и се поддържа моториката на ръката", подчерта Абаджиева. "Училището с лека ръка се прежалва. Отглеждаме деца, които ще имат намалени умствени способности", смята още тя. "Отказвам да приема, че най-голямата опасност за обществото са отворените училища. Искам някой да ми изтъкне сериозни доказателства, че отворените кръчми са по-малка опасност от отворените училища. 50% присъствено обучение е крайно недостатъчно. Другите 50% продължават да са в перманентна ваканция", коментира и Цветана Милчева, преподавател по български език и литература с над 30-годишен стаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай