Родители изоставиха 7-годишно момиченце

То е в болница и се нуждае от трансплантация на сърце

Родители изоставиха 7-годишно момиченце | StandartNews.com

7-годишно момиченце, което се нуждае от трансплантация на сърце, е изоставено от родителите си в Детската неврология на УМБАЛ "Свети Георги” в Пловдив, съобщава TrafficNews.bg като се позовава на родители, които са лежали с децата си в същото отделение.

"Майката и бащата искат да дадат Стоянка в приемно семейство. Имат още четири деца и не се интересуват от нея. А в момента тя има огромна нужда от любов и внимание”, разказва читателка на сайта.

Момиченцето е настанено за лечение в отделението от около месец, тъй като има и неврологичен проблем и получава гърчове. За нея се грижи основно персоналът на лечебното заведение, както и родители. Често я навестява майка на три деца, която покрай грижите за собственото си болно бебе, купува храна, играчки, дрешки и лекарства на Стоянка, оставя й стотинки за телевизора. Официално придружител на момиченцето е нейният дядо. Други придружители обаче твърдят, че той не полага никакви грижи за детето. Яде му от храната, а с парите за телевизия си купува кафета и цигари.    

"Момиченцето страда. Вярвам, че никое дете не заслужава такава съдба, още повече - болно. Това не е вещ, която може да се подари. Всеки ден пита, мама ще дойде ли. Какво да му отговориш на 7-годишно дете? Как да му обясниш, че майка му го е изоставила и вече не го иска?”, разказва свидетелка на нещастието на детето.   

Директорът на дирекция "Социално подпомагане" Пловдив Надя Танева потвърди, че тя и колегите й са поели случая. В момента търсят подходящо приемно семейство на територията на София-град, София-област и Пазарджик, тъй като в Пловдив няма такова. "Най-подходящо обаче за детето е настаняване в резидентна услуга (център за настаняване от семеен тип) с постоянна медицинска грижа. Към настоящия момент състоянието на детето не позволява то да бъде изписано. В момента детето е изоставено, но след разговори на социалните работници с родителите, става ясно, че майката не е склонна да подпише декларация за осиновяване. Каза, че ще го посещава, ако то бъде настанено в център. Но има нужда от подкрепа, така че ние сме готови да осигурим тази подкрепа. След като детето бъде стабилизирано и майката бъде готова, след резидентната услуга ще работим в посока да бъде реинтегрирано обратно в семейството”, обясни Танева.

И допълни, че състоянието на Стоянка е провокирало срив в психиката на майката. И това е довело до първоначалното й решение да го остави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай