Ресторантьори срещу назначаването на Щерев

"Силно възразяваме срещу определението, че това е „предложение на бранша“!

Ресторантьори срещу назначаването на Щерев | StandartNews.com

Партньорските организации в Конфедерацията на Българския Туристически Бизнес (КБТБ) подкрепиха позицията на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) относно предложението Георги Щерев да бъде назначен за служебен министър на туризма.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) номинираха своя председател Георги Щерев за поста. Вчера от БАЗ и СЗБ реагираха остро на тази възможност, а в последствие получиха подкрепа за позицията си от Българска Туристическа Камара, Български Туристически Съюз, Българско Конгресно Бюро и Националния Борд по Туризъм.

„Силно възразяваме срещу определението, че това е „предложение на бранша“! Със сигурност не е предложение на по-голямата част от сектора, а само на асоциацията, която през последната година доказа, че се интересува единствено от интересите на хотелиерите! Затова се налага да подчертаем, че туристическият сектор далеч не е само хотели – основна част от него са заведенията, транспортните фирми и всички съпътстващи услуги, които са неизменна част от туризма“, съобщиха от КБТБ.

„Определяме предложението на БХРА за служебен министър на туризма като лобизъм и пореден опит от страна на хотелиерите да се докопат до власт и привилегии“, допълват организациите и заявиха готовност, ако господин Георги Щерев бъде назначен за служебен министър на туризма, да изразят граждански си протест с всички възможни средства.

Разразилият се скандал показа за пореден път, че браншът не може да излъчи на този етап обща кандидатура за министър на туризма. Такава по принцип не им е искана от президентството и от Румен Радев, обясниха оттам за TravelNews.

Най-спрягана за поста е доц. Стела Балтова, която е преподавател по туризъм към Международното висше бизнес училище. Тя беше служебен министър и при предното правителство на Румен Радев през 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай