Ремонт коригира данни за паметника на Шипка

Досега се смяташе, че тя тежи около 28 тона, а реално се оказа, че е около два пъти по-лека - около 15 тона

Ремонт коригира данни за паметника на Шипка | StandartNews.com

Започналият ремонт на фигурата на лъва от северната фасада на Паметника на свободата на в. Шипка е коригирал някои данни за масивната скулптура. "Досега се смяташе, че тя тежи около 28 тона, а реално се оказа, че е  около два пъти по-лека -  около 15 тона". Това разкрива директорът на Националния паметник-музей "Шипка - Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов в интервю за електронния сайт zakazanlak. Освен това досега се е смятало, че лъвът е сглобен от 28 отделни части, а всъщност той е бил сглобен от общо 53 парчета. Реставраторите щели да изготвят пълен паспорт на фигурата, в която ще бъдат описани всички извършени сега дейности, колко тежи, схема на носещата конструкция, снимков материал и т.н. Този паспорт ще бъде приложен към досието на Паметника на Свободата, което се съхранява в Националния институт за недвижимо културно наследство. 
 Според специалистите фигурата на  лъва е конструктивно здрава, т.е. носещата конструкцията, върху която той е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен – също. За чест на създателите му корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това реставрацията вървяла малко по-бързо от първоначално предвидените срокове. 
"Съгласно договора, който сме подписали, ремонтът трябва да приключи до 1 септември, включително", посочва д-р Ангелов. Имало вероятност обаче реставраторите да приключат работа и по-рано - за традиционните тържества за Шипченската епопея в края на август.
  Ремонтът, който ще струва 111 хил. лв е изцяло от дарения.
Фото - zakazanlak

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай