Реакции на скръб за смъртта на Стефан Данаилов

Разплакана сред депутатите в залата бе лидерката на БСП Корнелия Нинова

Реакции на скръб за смъртта на Стефан Данаилов | StandartNews.com

Народните представители почетоха с минута мълчание паметта на легендата на българското кино Стефан Данаилов, който почина във ВМА тази нощ.

Напусна ни голям актьор и човек, с обаяние, талант и артистичност, каза в началото на заседанието председателят на НС Цвета Караянчева.

Тя посочи, че Стефан Данаилов има топлото признание и обич на целия народ и влагаше енергията си в 6 парламента.

Премиерът Бойко Борисов изрази съболезнования за смъртта на легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. „Сбогом! Беше голям мъж!“. Това написа премиерът Борисов на стената си във Фейсбук.

Откровенията във Фейсбук

„Мастъра, както го наричаха и студентите, и много от приятелите му, се пресели в един по-добър свят. Поне така е прието да се казва, иначе аз, прелюбезни, не съм много сигурен в това. Въпреки вероятността Стефан Данаилов да тича сега по огрените от слънце райски Бонсови поляни, този свят беше добър и щедър към него в степен, каквато Отвъдното едва ли познава. Не просто му прости греховете, но го и обсипа с любов и уважение. И макар Коста Карагеоргиев да е онзи, който крещеше „Ние сме на всеки километър” в началото на всеки епизод от едноименния сериал, именно образът на майор Деянов остана като емблема на соц-екшъна. Щеше ли днес да е по-добър всеки километър от България, ако всички комунисти бяха като майор Деянов? Не знам. Като хлапак вярвах в това. Знам, обаче, че България щеше да е едно по-добро място наистина, ако всички социалисти бяха като Стефан Данаилов. Заслужен покой, Мастър!“

Любен Дилов-син

„Осиротяха цветовете и зимата е някак си безкрайна... Сбогом, Мастъре!“ – режисьорът Боил Банов, министър на културата

„Със Стефан Данаилов си отива една епоха! Скърбя дълбоко за един голям талант, за един голям актьор и скъп мой приятел. Неговият въздух ще ми липсва много, но духом винаги ще сме заедно! Сбогом, Стефане!“, заяви от Париж, където е на посещение, председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов.

„Поклон пред паметта на Стефан Данаилов – обичан актьор, мъж с характер, който държеше на думата си, учител за сцената и за живота. Светъл да е пътят му!“ – кметът на София Йорданка Фандъкова

„Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба. Българският театър, кино, култура вече не са същите. Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!“, написаха от Народния театъра.

„Велик актьор, богата душа. Дано всички сме взели по нещо от теб. Почивай в мир, Чичо!“, написа Румен Петков.

„Почивай в мир, Ламбо! Думите се губят в този момент... Светла ще е паметта за теб винаги! Дълбок поклон!“, каза лидерът на БСП-София и общински съветник в Столичен общински съвет Калоян Паргов.

„България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетни си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Думи на Ламбо пред „Стандарт“ от дните преди болницата

„Овациите са наркотикът на актьорите. За тях се бори той – не да се разхожда по сцената.“

„Няма по-тъжни и по-весели хора от нас.“

„Никога не съм се отказвал официално от театъра - исках да си доизиграя „Пигмалион“, но започнаха всичките ми драми. Но нов спектакъл, нов късмет“.

„Докато си на сцената, всичко е „ах“ и „ох“, но слезеш ли от нея – край с теб. Само снимки и видео – да си ги биеш в главата“.

„Напоследък четох едни стихове на Мишо Белчев, които направо ме побъркаха:

Ще се срещаме сигурно

след години на масата,

в стаята, в същия час.

Все по-близо до ангела,

който всеки път тихичко

ще взима един от нас“.

„Аз, като почитател на Чехов, съм убеден, че и в най-голямата драма трябва да има усмивка“.

„В сложни моменти човек изпитва необходимост да остане сам със себе си. Да направи преоценка. Да бъде временно в тишина.“

„Отношенията между артистите и зрителите са нещо много тънко и особено.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай