Разписано! Промените за деца,молове и ресторанти

От 29 януари влизането у нас ще става само с негативен PCR тест

Разписано! Промените за деца,молове и ресторанти | StandartNews.com

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подписа заповедите за разхлабване на мерките. Ето какво предвиждат те:

От 29 януари влизането у нас ще става само с негативен PCR тест. до края на април всички пристигащи в България трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Изключение се допуска само за шофьорите на камиони и автобуси, екипажите на кораби и самолети, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната. Всички останали (български граждани, чужденци със статут и членове на техните семейства), които не представят документ, се поставят под 10-дневна карантина.

Големите ученици се връщат в клас на три групи - първи от 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас. Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас.Третата група - от 4 март, е от учениците от 6, 9 и отново - 12 клас. Така зрелостниците ще бъдат най-често в клас, заради завършването на училище.

От 1 февруари се разрешават посещения в кина, школи за танцово и музикално изкуство, фитнес зали. Кината ще работят при 30% заетост, фитнесите – при 50 на сто.

От 1 февруари - отварят и моловете, но непълнолетни и малолетни ще могат да ходят там само с придружител.

От 1 март отварят заведения за хранене и развлечения, но без нощните заведения. Ще трябва да са с 50% капацитет и отстояние между облегалките от метър и половина.

До 30 април гражданите в обществения транспорт и закритите обществени места ще трябва да са задължително с маска за лице. Отпада използването на шлемове или други средства, покриващи носа и устата. Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните зааведения, децата до 6-годишна възраст и изказващите се на публични събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай