Расте броят искания за социални услуги и помощи

Изплащането на пенсиите ще започне до 7 април включително и след Великден до 23 април

Расте броят искания за социални услуги и помощи | StandartNews.com

Министерският съвет е поискал, като част от актуализацията на бюджета, да се предвидят повече средства, за да бъде посрещнат увеличаващият се брой на искания за помощи, каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя съобщи за нарастващ брой на исканията за социални услуги, предоставяни от министерството, но уточни, че е рано още да се правят генерални заключения.

Изплащането на пенсиите ще започне до 7 април включително и след Великден до 23 април. Сачева призова хората, които ползват услугите на "Български пощи" в дните от 7 до 23 април, да го направят след 12 часа, за да може пенсионерите да си получат преди това пенсиите.

Хората над 68 години ще получат пенсиите си вкъщи. Пенсия може да бъде получена и от упълномощено лице с еднократно изрично пълномощно.

45 млн. лева са насочени към общините за патронажна грижа, каза още министърката и добави, че ще бъдат направени индивидуални хранителни пакети, които да бъдат предоставени на нуждаещите се.

59 са заявленията до момента по програмата "60/40". Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления, каза още Деница Сачева.

Тя съобщи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086.

Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с указания за коронавирус - 2702.

От началото на тази седмица до днес (тоест само за три дни) - болничните, издавани на ден, са от 680 до 700.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай