Рашидов: Езикът ни е на всички славяни

Отдавна е установено чии са светите братя, напомни Рашидов

Рашидов: Езикът ни е на всички славяни | StandartNews.com

"Водих разговор преди 4-5 дни с легендата на журналистиката Кеворк Кеворкян за приятни неща. И си мислех как българи, турци, арменци, евреи общуваме на езика, на който се обичаме и мразим, който ни обединява“, разказа пред бТВ председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов. 

Рашидов напомни, че отдавна е установено „чии са светите братя“ - те самите са записали „на хиляди места“. Важното е, че това е езикът, който са дали на всички славяни. Славянският език е обединяващ език, категоричен бе скулпторът.

Запитана за ситуацията с пандемията от коронавирус, съпругата на твореца д-р Снежана Бахарова потвърди, че и тя се страхува за близките си. Страни с развити социални и здравни системи направо спрахя, светът спря, напомни тя.

На въпроса кризата променила ли е живота му на общественик и творец, Рашидов отговори, че законодателството си работи: „Променяме закони, внасяме нови“, каза той.

„Възможно е с тази болест природата да ни отмъщава. Затова трябва да имаме мярка в развитието си“, отбеляза скулпторът. И разказа как по време на пътешествие в Китай с д-р Бахарова, с цел да видят митичнта Керамична армия, влезли в ресторант да хапнат. На съседна маса дошли 10-ина души, които за повече от час не си разменили и една дума. „Загубила се е човешката химия, емоционалността е затъпена“, констатира творецът.

Председателят на Комисията за култура и медии изказа мнение, че 24 май трябва да е националният празник на България, защото ни обединява. „Да укрепиш духа на един болен човек, това е 50% оздравяване“, коментира той и за пореден път припомни, че именно по време на войни и катаклизми са създадени едни от най-великите произведения на човечеството. Рашидов даде пример с италианския художник Ренато Гутузо (1911-1987), който е създал някои от най-прочутите си картини, когато изригва Везувий. „Това няма да спре културата да се развива“, коментира Рашидов сегашната криза. „Да спрем да чакаме помощи – сега е моментът хората на изкуството да са на бойното поле. Скоро няма да има работещи зали, но – да излезем на улицата. А държавата да не финансира „на калпак“, а да финансира събития“, предложи Рашидов и допълни, че поздравява директора на Операта акад. Пламен Карталов, защото се опитва да прави мероприятия навън, на които хората да чуят хубава опера. „Правителството направи ясна политика по време на кризата каква е мисията на културата“, изтъкна той.

Рашидов обясни, че още не е провел заявения разговор с премиера Борисов по въпроси на културата, както имаше намерение, но било ясно, че премиерът има разбиране по някои ключови въпроси: напр. че къщата на „българския Роден“, скулптора Андрей Николов (Червената къща), трябва да бъде негова къща музей. Чест прави на Фандъкова, че намери пари къщата на Яворов да стане литературен музей, напомни той. А относно Националната галерия коментира, че „на 26 хил.кв.м за 3 години освен за пърформанси не съм чул за друго, трябва да имат мениджмънт“.

На финала д-р Снежана Бахарова припомни, че думите на Хипократ „Изкуството е вечно“ са казани по повод на медицината. „Изкуството ще ни даде живинка и надежда, че ще ни има“, заключи Вежди Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай