Радев от Рим: Има обещание за сътрудничество

„Обясних в Италия много ясно българската позиция за Северна Македония.“

Радев от Рим: Има обещание за сътрудничество | StandartNews.com

"Интересно е това, което и с проф. Минеков обсъждахме като негова идея за опазване на културно-историческото наследство. Знаете, че в България има множество римски паметници на културата и тяхното опазване е от изключително значение. В Италия има създадени специални структури. Ще бъде наистина много положителен този опит за нас. Имаме обещание от италианската страна за пълно сътрудничество по въпроса"

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след срещата си с президента на Италия Серджо Матарела, предаде Агенция "Фокус".

„Обясних в Италия много ясно българската позиция за Северна Македония. Да, ще имаме напредък по въпроса за разширяването, когато и самите страни, демонстрират ясно, категорично необратимо тяхната воля за напредък. Това се вижда, това се оценява от много европейски лидери. Президентът Матарела е изцяло солидарен в нашата позиция. Всички искаме да видим възможно най-бързо тези страни по техния европейски път. Има ясни критерии за членство. Всяка страна трябва да покаже, че устойчиво и необратимо ги изпълнява. Всички оценяват това, което напоследък прави България - активизиране на диалога, различни инициативи. В момента българското правителство работи усилено с правителството на РСМ и в най-скоро време Бъргария ще дари едно чувствително количество ваксини", допълни още държавният глава.

Той подчерта, че страната ни помага с всичко, каквото може.

„Ще направим крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, ако организираме безплатни лагери в България за ученици и студенти от Северна Македония“, заяви държавният глава.

Той посочи, че при сформиране на служебното правителство, е помолил ресорните министри, да помислят възможно ли е да се направи така, че помощите, които държавата дава в туризма, да бъдат не просто плащани, за да съществува този бранш, а да бъдат вложени в нещо действащо.

"Например безплатни лагери. Част от ваканцията ученици и студенти да прекарват в нашите хотели и на планина и на море. Обсъждаме с президента Пендаровски да поканим ученици, студенти от РСМ, които заедно с нашите деца в едни и същи групи, да прекарат част от ваканцията си. Това да бъде ангажимент на тези хотели, които с държавната поддръжка да осигурят напълно престоят в тези хотели. Разбира се, с учители, така че да имаме някаква образователна и хуманитарна програма, което е много добре. Ако успеем това да го постигнем, това ще бъде най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда, инсинуации и противопоставяне на хората от нашите две страни", каза още Румен Радев.

„Продължавам да настоявам за оперативен план за готовнос на ЕС при мигрантска криза“, заяви още Румен Радев.

Президентът Румен Радев коментира и темата с опазването на външните граници на ЕС.

"Това е актуална тема. Знаем какви трудности продължава да среща Италия. Специално по средиземноморския централен мигрантски път мога да кажа, че предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, видяхме Испания наскоро. Не трябва да подценяваме потенциалните предизвикателства пред България, понеже ние имаме най-голямата сухоземна граница на ЕС от мигрантските потоци. Трябва винаги да не забравяме, че както се случи миналата година с Гърция по поречието на река Марица, на много по-голям фронт, това може да се случи и с България.

"Италия е изключително важна страна партньор не само в ЕС и НАТО. Знаете, че Италия е много важна в нашата икономика, инвестициите. Тя е седмата по големина индустриална държава, трета икономика в ЕС, трета по търговски обмен с България, четвърта като инвеститор в България.

Много важни теми, които обсъждахме с президента Серджо Матарела как да продължаваме това сътрудничество, въпреки известния спад миналата година. Все пак 2018-2019 постигнахме почти 5 млрд. евро стокообмен. Надявам се отново следващите години да стигнем тези цифри.

Важно е как в условията на пандемия ще работим заедно. Те представляват един интересен модел за нас, за възстановяване на туризма, за България и Италия туризмът е много съществена част от БВП.

Обсъждахме и погледът на Италия върху Плана за въстановяване и устойчивост. Знаете, че новия премиер Марио Драги разпореди преглед на този план, доколко той съответства със стратегическите цели и приоритети на Италия и как да заработи най-добре за страната.

Радев коментира и така наречените зелени сертификати. По думите му те все още се уточняват като процедури, срокове и действия в ЕК. "От 1 юни знаете има технологична готовност. От средата на юни пълна нормативна готовност, за да може от края на юни да бъдат факт навсякъде в Европа. Все още това, което обсъждахме в Съвета на ЕС, трябва да е ясно точно как можеш да участваш с такъв зелен сертификат и какви са сроковете на дадена ваксина или срок", допълни още Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай