Радев: От нашата единна воля зависи свободата на родината

Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес, заяви президентът

Радев: От нашата единна воля зависи свободата на родината | StandartNews.com

България чества 113 години от обявяване на независимостта на страната. На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме, бяха поднесени и венци на Пирамидата на Независимостта. Преди това бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

"Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого."

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на независимостта.

"И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост", добави президентът.

"За българите независимостта е морална победа, превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България", завърши словото си президентът Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай