Пуйката за Коледа долита от Аржентина

Скъпите ток и соя правят гледането на птиците нерентабилно

Пуйката за Коледа долита от Аржентина | StandartNews.com
  • Животновъдният институт в Стара Загора е основен производител у нас
  • Скъпите ток и соя правят гледането на птиците нерентабилно

 

Пуйката в последните години започна да намира място на коледната трапеза на българина, която иначе по традиция от векове е запазана територия за прасето.Родните кулинари не бяха подминати от влиянието на американския обичай за посрещане на семейния празник с голяма печена птица, натрапчиво промотиран от Холивуд от десетилетия.

Тази седмица почти всички вериги за хранителни стоки заредиха рафтове и фризери със замразени или охладени пуйки, чието търсене е основно по това време на годината. Оказва се обаче, че не само традицията, но и самите птици, идват у нас отвъд Окена. Основно от САЩ, Аржентина, Бразилия. „Български пуйки почти няма в момента на пазара. Основното, което се продава, е внос от западни страни или през западни страни. Да кажем, холандци го купуват от Аржентина или Бразилия и го препродават в България. Пуйките, които идват във веригите, са на този принцип“, обясни проф. Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите в България пред „Стандарт“.

Фермите у нас имат до 50-60 фитки

При нас се произвеждат много малки количества пуешко месо, предназначени за продажба. По-голямата част от пуйките се намират в малки ферми – с 50-60 фитки. Те сега се появяват на пазара, но броят им е толкова малък, че статистиката не ги обхваща, обясни Белоречков. По думите му в България има едва няколко стопанства, които отглеждат малки количества пуйки. Едното е Институтът по животновъдство в Стара Загора. Въпреки това обаче все пак някои магазини предлагат и охладени български пуйки, като цената им е 8 лв/кг., установи проверка на "Стандарт" в търговската мрежа.Причините у нас да не се отглеждат по-масово мисирки са няколко. За да се произвеждат пуйки, те трябва да са бройлерни –т.е. да се отглеждат интензивно в по-къс период от време като пилетата. Затова обаче са необходими няколко неща. Първото е отопление, което става все по-скъпо и по-скъпо – и на газ, и с електричество. Второто е соевият шрот, който е много скъп. И зърното е много скъпо в момента. Почти невъзможно е някой да гледа пуйки, ако не си е произвел сам зърно, обясни проф. Белоречки.Той припомня, че е имало няколко опита за изграждане на по-големи ферми за мисирки у нас, които са били неуспешни. Преди време дори предприятие е сключило договор с Германия да произвежда пуйки за техния пазар, но е фалирало.

Оказа се, че у нас няма традиции за такова масово производство, както и подготвени хора. Освен това липсват ваксини, както и някои други компоненти, необходими за отглеждането.

Намаляват и в Европа

Соевият шрот е причината и в Европа всяка година да се произвеждат все по-малко пуйки. Без соев шрот пуйчетата, особено в началото, много трудно се отглеждат. Затова на Стария континет внасят американски птици."САЩ, Бразилия и Аржентина. Това са трите страни, от които идват пуйките в Европа. Tе са производители на соя. За тях соята е евтин продукт. Отделно са и климатичните фактори. Иначе в Европа Англия, Франция и Холандия са трите страни, които се мъчат да отглеждат малко повече пуйки", обясни проф. Белоречков.

Подходящи са за големи семейства

Пуйката е малко по-трудна за масова консумация у нас от край време и по друга причина. Сегашните мисирки са със сравнително голямо живо тегло - около 5 килограма едната. "Това може да се консумира само в някое патриархално семейство, където има примерно 8-10 човева. В някое малко семейство с трима-четирима членове пуйката е невъзможна за консумация, защото ще трябва да я ядат всеки ден цяла седмица. На хората им омръзва", смята проф. Белоречков.Ограниченията заради пандемията възпрепятстват и консумацията на пуйки в рестораните. Една пуйка може да нахрани 10-15 човека. За да стане това обаче, тряба да има заведения, посочва специалистът.

Месото им е отличензаместител на телешкото

Пуешкото месо е много хубаво, защото замества до голяма степен телешкото – като калорийност, като протеин и като качества, обясни проф. Белоречки.Телешкото обаче си е значително по-скъпо. Затова неслучайно Западна Европа внася доста пуешко месо, за да го преработва, посочва специалистът. По думите му по-голямата част от пуешкото месо, което идва у нас, пристига като разфасовки. То минава през различни колбаси - пушени, пушено-варени, полуфабрикати и др. Това не е случайно, тъй като по принцип в България, както и в цяла католическа Европа пуйките се гледат заради Коледа. През останалото време трябва някой да ги оползотворява. А този, който произвежда целогодишно, трябва за един период от време да направи два или три оборота с пуйки в годината. Тези пуйки трябва да ги продаде някъде – единственият начин е да ги разфасова и да ги продаде като колбаси, обяснява експертът.

Ергени и стари моми си правят "мисирка парти"

В Западна Европа, Съединените щати и някои други англоговорящи страни, покрай Коледа се организират специални партита за ядене на пуйка.Това са професиолнални сбирки, както и събирания на ергени, на стари моми, на разведени и т.н. Те си правят партита, на които заедно да изядат една пуйка, тъй като няма как човек, живеещ сам, да изяде цяла птица.

Франклин настоявал пуйката,а не орелът, да е символ на САЩ

Пуйката в САЩ има статут на ритуално животно. То е част от историята на страната. Според едно от преданията, ранни преселници, дошли от Англия в Америка в началото на 17 век, останали без храна и ги грозяла гладна смърт. Тогава намерили една дива пуйка, която изпекли и изяли и така се спасили от глада. Друга, по-популярна история, разказва как дошлите през 1620 г. преселници не знаели как да обработват земята в Новия свят. Техните хранителни запаси също привършили, а от глад ги спасили местни индианци, които им дали храна и ги научили как да гледат местни култури. В знак на благодарност следващата година заселниците организирали за индианците голямо пиршество с печени пуйки. А след това всяка година в САЩ празнуват Деня на благодарността именно с печена пуйка, каквато има и на коледната трапеза.Един от най-великите американски президенти - Бенджамин Франклин, дори настовал именно пуйката, а не белоглавият орел да бъде символ на САЩ. През XX век пък неговите наследници в Белия дом всяка година ритуално помилват пуйка, като я спасяват от заколение преди Деня на благодарността. Това направи и настоящият президент Джо Байдън, който преди месец помилва не една, а две пуйки, носещи имената Фъстъчено масло и Желе. "Вместо да бъдат приготвени в сос, тези две пуйки ще получат подсилваща доза", пошегува се тогава Байдън.   

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай