Пътният бранш излиза на национален протест

Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме, заяви Стефан Чайков

Пътният бранш излиза на национален протест | StandartNews.com

Членовете на браншовата камара "Пътища" излизат утре (29 септември) на протест в цялата страна, за да поискат от държавата перспектива за бранша, съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков след участие в заседанието в правосъдното министерство на работна група, създадена по разпореждане на премиера за намиране на решение на проблемите в пътно-строителния сектор.

Протести ще има във всички области на България в ключови точки от пътната инфраструктура, а в София хората ще се съберат пред Министерския съвет от 16:00 до 17:00 ч.

"Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме", каза Чайков.

"Протестът беше организиран, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния период, има забавяне и по доста други дейности в Агенция "Пътна инфраструктура", не сме получавали пари от доста време и не се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности", напомни Чайков.

"Проблемът е достатъчно сложен и страните преди доста време тръгнаха от доста диаметрално противоположни позиции и никой от нас не е очаквал днес да се постигне окончателно решение", коментира Чайков резултатите от срещата и изтъкна, че работната група от страна на администрацията е свършила доста работа и вече има предложение, което трябва да бъде огледано от юридическата му страна от юристите на Камарата, за да се даде становище доколко то е приемливо за бранша.

"Дяволът е детайлите, на този етап това, което е на масата, е правната рамка и частично предложение за финансовата рамка", заяви Чайков.

Той уточни, че конкретните параметри ще бъдат коментирани след среща с премиера, която се очаква, след като той получи доклада от работната група, който ще му бъде предаден утре или най-късно в четвъртък.

Чайков уточни, че правната рамка гарантира цялата стойност на дължимите от държавата към фирмите за свършена дейност суми, които са 870 млн. лева - фактурирани и сертифицирани дейности, и "някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на започнати ремонти".

Сроковете, в които фирмите ще получат тези пари, е предмет на допълнителни разговори и те ще бъдат ясно разписани, каза Чайков, но не влезе в детайли по схемата на разплащане, която днес не е била коментирана на срещата.

В отговор на въпрос той каза, че по-скоро изглежда, че ще има зимно поддържане на пътищата, стъпвайки, включително и на предложението на работната група, което Чайков не коментира. То със сигурност е насочено към нормализиране на условията за провеждане на зимно поддържане този сезон, допълни той и каза, че за фирмите е важно първо да тръгне ефективно плащането, за да се подготвят за зимата и да получат перспектива от страна на държавата.

Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков, който е част от работната група, коментира пред журналисти, че държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущо поддържане и ремонт на пътищата. Той потвърди уверението на бранша, че зимата няма да ни изненада.

"Въпреки всички задължения, които са приети по изпълнението на договорите и неразплатени все още, бизнесът е готов да се справи със ситуацията", каза Граматиков.

Чайков обаче уточни, че за целта е необходимо да има споразумение с правителството. По думите на заместник-министъра такова се очаква да бъде постигнато скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай