Първият ни ваксиниран епископ скочи люто на църквата

Тя не излезе с призив, а трябваше

Първият ни ваксиниран епископ скочи люто на църквата | StandartNews.com

Не става дума за вярване във ваксините. Тя има едно доказано действие. Дали това е достатъчно е друг въпрос. Не искам да коментирам тези, които трябваше да решават такива неща. Имаше митрополити, които апелираха. Другите си мълчаха. Вярно е, че църквата не излезе с едно общо решение по въпроса и с апел към гражданите. Според мен трябваше. Това заяви пред Нова телевизия епископ Тихон - преди една година той стана вторият ваксиниран у нас българин.

Коментарът му идва на фона на отсъстващата позиция на Българската православна църква по отношение на ваксинацията у нас в най-тежките периоди от пандемията. Светият Синод не призова за масова имунизация, а освен това липсваха и съвместни действия между властта и БПЦ. Новото ръководство на Министерството на здравеопазването планира да работи съвместно с патриаршията, за да засили процеса по имунизация.

"Нямам съмнение, че съм постъпил правилно. Не знаехме нищо за вируса. Беше нормално, след като е направена ваксина, да си я поставим. За съжаление, имаше хора, които смятаха, че вирусът не е страшен, но после се заразиха, а някои починаха. Имам голям брой антитела, но дали те ще са достатъчни, ще видим. Ако нямам обаче никакви, е ясно, че съм изложен на много по-голям риск от заразяване", посочи още епископ Тихон.

По думите му заради представянето на различни гледни точки в публичното пространство е било допуснато хора, невярващи във вируса, да изразят позициите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай