Протестът на автоинструкторите блокира Царя

Те искат отмяна на заповедта, с която се вдигат часовете за кормуване от 31 на 42 часа

Протестът на автоинструкторите блокира Царя | StandartNews.com

Инструктори по кормуване от цялата страна с над 400 автомобила се включиха в днешния протест в центъра на столицата срещу готвените нови правила за провеждане на шофьорските курсове. Те блокираха движението по "Цар Освободител" от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Дондуков".

На митинг приеха протестна декларация, която първо представиха в просветното министерство, а след това и пред министъра на транспорта Росен Желязков.

Автоинструкторите поискаха да бъде отменена заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев от 15 ноември, с която се увеличават часовете за кормуване от 31 на 42 часа.

Освен това не са съгласни да бъдат снимани с курсистите преди всеки час за кормуване и след неговия край, каквито промени предвижда новата наредба. Категорично са против да бъдат монтирани GPS-устройства в учебните коли, които следят маршрутите на движение и времето на практическите часове.

След близо половинчасова среща с протестиращите зам.-просветният министър Таня Михайлова заяви, че заповедта на Красимир Вълчев не може да бъде отменена, тъй като тя в момента не е действаща преди транспортното министерство да приеме новата наредба с новите правила за обучение на млади шофьори. Колкото до броя на часовете тепърва ще се дискутира по тази тема.

Институтът по пътна безопасност също застана зад исканията на автоинструкторите. Председателят на института Богдан Милчев заяви за БНТ, че България и в момента е една от малкото държави в ЕС с най-много часове по кормуване. Според него проблемът не е в обучителния процес, а в контрола при провеждане на практическия изпит. Той също се включи в групата на протестиращите, която се срещна с министъра на транспорта и зам.-министъра на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай