Палаткаджиите с ултиматуми /ОБНОВЕНА/

Тръгна и автошествие към Банкя

Палаткаджиите с ултиматуми /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Протестиращи започнаха да се събират пред президентството за 24-тия ден на антиправителствено недоволство под наслов „Да защитим демокрацията“. Днешната демонстрация с искане за оставки на премиера и на главния прокурор бе обявена за 19 часа.

Движението пред президентството продължава да е блокирано от палатки. По бул. „Дондуков“ може да се преминава. Няма засилено полицейско присъствие. Палатков лагер продължава да блокира и движението през Орлов мост.

Освен на "Орлов мост" и жълтите павета, палатков лагер се появи и на един от подходите към автомагистрала "Тракия" при Стара Загора. Там вече едно денонощие демонстранти искат да затворят ключовия аутобан.

Около 19,20 ч. полицията задържа един протестиращ. За БНТ униформените обясниха, че арестуваният бил в нетрезво състояние и други протестиращи се оплакали, че ги притеснява. При отвеждането му към полицейския автомобил обаче униформените бяха освиркани от друга група протестиращи.

По-рано, около 18 часа, майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива", които протестират от 1 март, поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с настояване за оставка на кабинета, без да се водят каквито и да било преговори.

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи "Оставка!" до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи. Идеята на майките бе да изпратят послание до министър-председателя, в което е цитиран стих от Христо Смирненски "Два свята, единият е излишен!“.

Маршрутът на автошествието не се съобщаваше, тъй като участниците в акцията заявиха по-рано, че са заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани.

„Отново да си покажем, че ние сме тук, ако сме невидими за г-н Борисов от 1 март, пак да го подсетим, че сме тук, не сме се отказали“, заяви една от протестиращите, която не вярва, че ще намери премиера в Банкя:

„Това е едно послание към него. Не знам някой от протестиращите да го е намерил. Оставка искаме за това правителство. Имаме заплахи от младежкия ГЕРБ, които щели да слагат пирони и стъкла, да ни пукат (гумите на – б.р.) колите, за да не притесняваме техния премиер. Затова единствено с полицията сме съгласували нашия маршрут, но явно те го знаят“.

От палатковия лагер до президентството заявиха, че блокадата няма да бъде вдигната, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки.

По бул. "Дондуков" може да се преминава. Няма засилено полицейско присъствие, обстановката е спокойна, отбелязва БНР.

Палатков лагер продължава да блокира и движението през Орлов мост.

Около 20 души се включиха в антиправителствения протест в Пловдив. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай