Просветният министър одобри частичното изваждане на НИМХ от БАН

Просветният министър одобри частичното изваждане на НИМХ от БАН | StandartNews.com

Приветствам решението на Общото събрание на БАН, каза днес в Кюстендил министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Решението касае частично извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на Академията.

Имахме възможност доста да си говорим и отбелязахме, че нищо няма да правим насила, т.е., тези от научните работници, които искат да останат в Академията - да останат, а другите, които не искат - да излязат, заедно с оперативната дейност и НИМХ, каза министърът. Той посочи, че има редица уточняващи въпроси и е много важна частта от решението, отнасяща се до отделянето на оперативната дейност, за да има първоприемственост на всички договори.

"НИМХ участва в редица международни организации, има редица други договори и не бива да се създават пречки за оперативната дейност. Трябва или да се закрие институтът в рамките на БАН преди ние да открием институт, или той да бъде разделен, за да може да изведем цялата тази съвкупност от права, задължения и договори в НИМХ. Искам да ви уверя, че НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба, ние ще го подкрепим в максимална степен, но тепърва ще решим къде ще бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правния му статут", каза още министърът.

Той потвърди, че има опасения, че няма да има заплати и аванси за служителите в НИХМ, заради това, че институтът работи 12 дни без ръководство и няма кой да подписва никакви документи.

"Аз коментирах решението за предсрочно прекратения мандат на директора като неуместно, което временно възпрепятства дейността на института. Моят апел е час по-бързо да определят временно изпълняващ длъжността директор, който да бъде приемлив за колектива на НИМХ. В момента няма кой да подпише", каза Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай