Професор Мехмедов и приказката за балета

Даде своето обяснение защо бургазлийките са най-красивите жени

Професор Мехмедов и приказката за балета | StandartNews.com
  • Президентът закичи с орден "Стара планина" уникален хореограф и режисьор
  • Даде своето обяснение защо бургазлийките са най-красивите жени

Има хора, които цял живот чакат Приказката за Пепеляшка да се превърне в тяхна съдба. За други тя се оказва сбъдната мечта още от детска възраст. Един от тях е професор Хикмет Мехмедов, един от символите на балета у нас от десетилетия.   Роден е в Кърджали, живее в Бургас, преподава в Пловдив. Извървял е дългия път на сцената като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера, директор на балета на Националната опера и директор на Бургаския балет. Реализирал е над 100 авторски постановки, които се играят и днес по световните сцени.Той е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет с богатия си професионален опит и забележителните си постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор.

Преподавател е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, води и майсторски класове в Сеул и Южна Корея.Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.Става почетен гражданин на Кърджали още преди 20 години. А непосредствено преди Коледа

президентът го награди с орден "Стара планина" първа степен

за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.След първата си среща с балета, малкото срамежливо момче от Кърджали решава да се изправи срещу семейството и да тръгне по собствен път.Годината е 1960-та. Хикмет е на 10 години и родителите му го завеждат на постановка на старозагорския балет в Кърджали."Пепеляшка" на Прокопиев не само омагьосва Хикмет, но любовта към балета се оказва по-силна от всичко. Той се записва светкавично в местната Школа по балет, която се помещава в Дома на културата.

Учителката Мери Божилова е възхитена от таланта му и при едно от гостуванията на Асен Миланов, директор на балета на Русенската опера, решава да покаже талантливото момче. Двамата насърчават Хикмет да яви на конкурс в хореографското училище в София."Казах на родителите си, че ще се занимавам с балет. Те, като едно консервативно семейство, не одобриха, но преминах през това. Отидох в София, явих се на изпита и ме приеха. Бях на 11 години", спомня си професорът.Дипломира се в Държавното хореографско училище - София като ученик на Крум Янков и Петър Парисов. Следва петгодишен стаж като балетен артист в "Арабеск".

Големият му шанс идва, когато е приет в Русия

Заминава за Консерваторията в Санкт Петербург със специалност "Балетна режисура" в класовете на световноизвестните балетмайстори и педагози проф. Николай Боярчиков и проф. Пьотър Гусев. Веднага е забелязана неговата дарба, което му дава уникалната възможност още като студент да започне постановъчната си дейност и то не с кого да е, а със звездите на Мариинския театър.Завършвайки с отличен консерваторията през 1982 година, за Хикмет следва ново признание - поканен е в Минск, Беларус, да направи дипломния си спектакъл - "Юношеска симфония" от Моцарт.

Завръщането в България не му носи светкавичен успех.Трябваше ми година, за да се ориентирам в обстановката", разказва той и си спомня как през това време е правел детски новогодишни постановки.Министерството на културата обаче забелязва таланта му и го праща като главен балетмайстор и директор в операта в Русе. След това го връща в София като  директор на балета, а след това го отправя за Бургас като главен балетмайстор в местната  опера.Професорът е с постоянно стегнат багаж- през цялото време реализира постановки в Плевен, Варна, Стара Загора, Добрич, Кърджали, Нови Сад, Констанца. Залите са пълни, жанровете са различни - балет, опера, оперета, мюзикъл, развлекателно шоу, рок-балет.

Един от най-запомнящите се спектакли е "Едит Пиаф"

който стана връх не само в неговото творчество, но и в българската балетна драматургия.По същото време той гастролира в Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея и Русия, участва като  гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, както и като жури в десетки престижни Международни фестивали.Мехмедов успя да създаде собствен хореографски почерк, като едно от големите му достойнства е доказаната му дарба на режисьор. А по време на пребиваването си в Русе създаде талантлив и ярък състав, който въпреки кризата през 90-те години на миналия век поддържаше богат репертоар и събираше многобройна публика.

Едно от постиженията бе и създадения балетен клас, в който той бе негов ръководител и педагог в течение на пет години. На сцената на Русенската опера се проведе и първата национална творческа среща на младите български хореографи "Асен Манолов".Със същата енергия и желание той създаде балетната школа в Бургас. Отдаден на любимото си изкуство, той спечели любовта както на танцьорите, така и на публиката.За приятелите той е неизчерпаем извор на вдъхновение и респект. Един от тях  постоянният главен изпълнител в спектаклите на Мехмедов - Недко Георгиев.В книгата си "Четири имена за една личност" той разказва за препятствията и успехите на своя творчески покровител.

Хикмет, Харитоша, Христомир, Хари -

историята за тези четири имена символизират професионалния път на професор Мехмедов, твърди Недко Георгиев.Хикмет - това е родното място Кърджали, домашната среда, годините на детството, разказа за бащата и майката и първите трепети от срещата с изкуството на балета.Харитоша - това са незабравимите години на следване в Русия и уроците на звездите на световния балет.

Христомир -  това е драматичния епизод от края на 80-те години. Периодът на т.н. Възродителен процес, когато Хикмет става Христомир Михайлов.И накрая Хари - това е името на обич и уважение,  с което го наричат всички негови колеги, приятели и съмишленици в забележителната му кариера.Откъде професор Мехмедов черпи вдъхновението си? От любовта, обича да казва той. "Любовта спасява всичко. Любовта към професията, уважението към хората, които са в нея. Спомня си с огромна емоция за съвместните спектакли с Красимира Колдамова. Твърди, че България има много нови таланти и споменава имената на Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов. Категоричен е, че всеки световен театър може да се гордее с тях.

Създал е много балетни школи, но винаги подчертава, че в Бургас на човек от населението има най- много. Според него това е причината бургазлийките да са най-красиви."Жив съм, защото е отворен прозорецът ми да видя най-красивото, най-вълнуващото и трогателно в живота си. Оставям природата да направлява поведението ми, съпътствано от натрупаната мъдрост през годините", казва професор Мехмедов, за който приказката и любовта към балета никога няма да приключат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай