Проф. Рачев с леко стряскаща прогноза за времето

Ще има хладни дни, но до 15 септември ще става за плаж, каза климатологът

Проф. Рачев с леко стряскаща прогноза за времето | StandartNews.com

"Ще вали на 6 септември, но не се стряскайте - малко ще вали в Западна България. Ще бъде хладничко, от вторник започват едноцифрени сутрешни температури", каза климатологът проф. Георги Рачев. 

"На 16 септември започва отново затопляне, на места температурите ще стигнат до 30 градуса. Много топло на обед и хладно сутрин. За всичко това е виновна Кая, огромен антициклон. Тя ще определя времето".

Проф. Рачев подчерта, че преди това в страната ще има 3 много студени дни."От североизток идва хладен въздух и ще има 3-4 студени дни, но от четвъртък ни чака по-меко време. Максималните температури ще бъдат 20 градуса, което се случва за първи път от 120 дни. Цяла Европа ще остане топла, такава е дългосрочната прогноза и ще бъде с един градус повече от нормалното, макар тези дни да ни се стори друго. На морето вятърът ще предизвика усещане за по-хладно време. От понеделник до сряда ще е хладно, но после времето си става бижу.

Хубавото е, че го няма този западен вятър, който да отвее топлата вода навътре в морето. До 15 септември ще става за плаж. След лятото идва една хубава и топла есен", каза проф. Рачев пред bTV.  

В  събота ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб югоизточен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 24° и 29°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще се понижава.Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 22°-25°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.Над планините ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 11°.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай