Продължават летните автомобилни "кланета" на пътя

От КАТ отчитат ръст на тежките инциденти със загинали и ранени

Продължават летните автомобилни "кланета" на пътя | StandartNews.com

10 жертви от катастрофи имаше само през почивните дни. От КАТ отчитат ръст на тежките инциденти със загинали и ранени, като от началото на месеца жертви на войната на пътя са станали 53-ма души.

„Традиционно юли и август са месеците в годината, в които има най-много жертви. Това се дължи на засиления трафик и на допълнителните милиони гастарбайтъри, които минават през България, както и на румънски и други почиващи, които пресичат държавата ни. Това е и периода, в който се прибира зърното, има много силен трафик на тирове. Всичко това рефлектира и върху броя на убитите”. Това коментира пред Нова телевизия Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Категорично магистралите са най-безопасните пътища и най-много катастрофи стават на първокласните пътища. На 40-километровия участък от магистрала „Тракия” около Стара Загора имаме една нетипична обстановка. Тази отсечка, според мен, е срам за българските строители”, коментира още той.

Според Тодоров тези 40 км са предпоставка за катастрофи и създават чувство за това, че „Пътната полиция” използва този участък, за да налага глоби. „Там има решение. Проблемната средна лента може да остане с ограничение 90 км/ч, а в лявата лента може да се регулира скоростта на 120-130 км/ч. Не мога да кажа защо това не се прави към момента. Ограничението изнервя шофьорите, които след това се опитват да компенсират тези 40 км и извършват нарушения”, коментира Владимир Тодоров.

По думите му допълнителен контрол на скоростта и на нарушенията, свързани с нея, може да се оказва и с камерите, предвидени за броене на автомобилите. „Стотици милиони се инвестират в тол системата. Ще има над 400 камери, които ще четат номерата на колите. В момента има и над 300 „броячки”, които следят трафика. Всички тези 700 камери могат да бъдат впрегнати за следена на скоростта”, смята Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай