Приета е програма за по-чист въздух

Столичният общински съвет прие "Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух"

Приета е програма за по-чист въздух | StandartNews.com

Столичният общински съвет прие "Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 година", съобщава БНР.

Подмяната на отоплителните устройства на домакинствата продължава. Ще бъде обособена и нискоемисионна зона за транспорта в центъра на столицата в дните с превишени нива на фини прахови частици.

Заместник-кметът по екология Десислава Билева посочи, че в новата програма продължава активна работа за подобряване качеството на въздуха.

Тя поясни, че подмяната на отоплителните устройства на домакинствата е напълно безплатна. Билева акцентира и върху програмата за неутрализиране на източника на замърсяване, а именно кални точки и петна.

Относно нискоемисионните зони тя обясни, че те са както за транспорта, така и за битовото отопление. Нискоемисиионната зона за транспорта ще бъде въведена поетапно в зоните в центъра на града. Билева увери, че в наредбата на Столичната община ще бъде регламентирано ясно кога и как ще стане това за целия зимен отоплителен сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай