Преговорите София-Скопие завършиха без резултат

След заседание по историческите въпроси между България и РС Македония

Преговорите София-Скопие завършиха без резултат | StandartNews.com

След двудневно видеоконферентно заседание на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония няма резултат, обяви съпредседателят й от българска страна проф. Ангел Димитров.

Това е единайсетата среща, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

Историците от София и Скопие още не могат да постигнат съгласие по употребата на термина "македонски", за да подпишат протоколите от предходни срещи.

Появява се несъгласие между историците от двете страни относно общ текст, който трябва да бъде предложен на двете правителства за чествания относно цар Самуил – тема, по която вече беше постигнат компромис.

"Няма и миниатюрна стъпка, направена в преговорите", отбеляза в началото на пресконференцията проф. Димитров.

"Трябва да ви кажа, че дистанционното обучение заради пандемията създаде сериозни проблеми в образованието, но пък дистанционната работа на нашата комисия създаде сериозни проблеми и в нашата работа за образованието“, започна пресконференцията проф. Димитров.

"Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване", обясни проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпретират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а. При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.

Той посочи, че много му се иска следващата година да направи това, което се иска от комисията заради подписания Договор за приятелство и добросъседство.

След като България блокира началото на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз, въпросът ще бъде отворен следващата седмица, когато е насрочен Съвета на министрите на Съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай