Преглеждат безплатно пушачи от 31 май

Освен пушачите, и тези, които пушат бездимни цигари, да изследват белите си дробове

Преглеждат безплатно пушачи от 31 май | StandartNews.com

Безплатни профилактични прегледи за пушачи ще има в София, Благоевград и Враца. Кампанията стартира на 31 май и ще продължи до края на годината. Целта е ранно откриване на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), известна като болестта на пушачите.

Освен пушачите, и тези, които пушат бездимни цигари, да изследват белите си дробове. Това призовават организаторите на новата Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за пушачи в София, Враца и Благоевград - Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести", съвместно с Министерството на здравеопазването и Столична община.

Според председателя на сдружението д-р София Ангелова по-новите продукти не са по-малко токсични за клетките от конвенционалните цигари. "Забелязваме широко разпространение на бездимните цигари и особено сред учениците", каза тя.

Независими изследвания в лабораторни условия са показали, че в дима от IQOS летливите органични съединения, полициклични ароматни въглеводороди и въглероден оксид присъстват. Димът на IQOS има 84 процента от никотина на конвенционалната цигара. Като специалисти и лекари ние казваме: "Щом има никотин, ще има и зависимост. Децата, които започват да пушат новите устройства, защото те са много привлекателни за тях, много рано започват да развиват зависимост, а впоследствие голяма част от тях поради недостиг на никотин от устройството преминават на смесено пушене, което е особено опасно", коментира д-р Ангелова.

Тя смята, че по същата причина димът от тези устройства е също така вреден за околните, но официални данни все още не са изнесени, поради краткото време /от 2 години/ от въвеждането им в употреба.

Тютюнопушенето е водеща причина за белодробните заболявания и единствената предотвратима, посочи още пулмологът. По време на миналогодишната кампания за 6 месеца са прегледани 437 души и при 138 от тях е установена Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, недиагностицирана до момента. Трима от пациентите са изпратени за незабавно хоспитализиране, а 40 насочени към пулмологични кабинети за лечение на хроничното им заболяване. При четирима е установен карцином на белия дроб.

Проведена сред пациентите анкета показва, че от 437 прегледани 351 или 80 на сто са посочили, че не желаят да се пуши в заведенията. От тях мнозинството са пушачи.

Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" и Сдружение "Въздух за здраве" са обединили усилия за дофинансиране дейността на пулмолозите - в болничната и доболничната помощ, както и кампанията за профилактика на белодробното здраве на премине на национално ниво. В резултат още два флуорографа ще бъдат предоставени във Враца и Благоевград за профилактичните прегледи, обяви д-р Ангелова.

Национална кампания за безплатни профилактични прегледи за пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари в София, Враца и Благоевград стартира на 31 май, в деня на Световния ден без тютюнев дим, който протича под мотото "Тютюнопушене и бял дроб".

Хроничната обструктивна белодробна болест /болестта на пушачите/ е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Белодробните болести са на първо място в България по заболеваемост, като от ХОББ вече страдат близо 15 на сто от хората, обяви д-р Александър Симидчиев - председател на Сдружение "Въздух за здраве".

На пресконференцията присъства и д-р Стефан Узунов, директор на Втора градска болница в София, който приветства инициативата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай