Прегласувани са спорни текстове за личната помощ

Социалната комисия в парламента прегласува на второ четене спорните текстове от законопроекта за личната помощ и ги одобри в редакцията, по която вчера беше постигнато съгласие с майките на деца с увреждания...

Прегласувани са спорни текстове за личната помощ | StandartNews.com

Социалната комисия в парламента прегласува на второ четене спорните текстове от законопроекта за личната помощ и ги одобри в редакцията, по която вчера беше постигнато съгласие с майките на деца с увреждания.

"Това, което вчера беше обещано, беше изпълнено едно към едно", коментира пред журналисти омбудсманът Мая Манолова. Законът гарантира, че хората ще имат лична помощ през цялата следваща година, посочи тя. По думите й повод за празнуване ще има следващата седмица, когато парламентът окончателно гласува законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ.

От месечната помощ от 930 лева за дете с 90 процента увреждания ще се приспадат до 380 лева за асистент, като конкретният размер ще съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребността, приеха депутатите от социалната комисия. Нямаше да е справедливо, ако беше останал текстът така, както се прие в началото на тази седмица - да се отнема на всички, които кандидатстват за лична помощ по 380 лева, коментира омбудсманът.

Ползвателят на лична помощ продължава да ползва месечна помощ или добавка за чужда помощ, ако доставчикът на лична помощ не може да сключи договор с асистент, записаха депутатите. Личната помощ ще може да се финансира и със средства от бюджетите на общините по решение на общинския съвет. До стартиране на услугата лична помощ, което трябва да стане от 1 септември 2019 г., лицата, които ползват социалните услуги от общините "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник", ще продължат да ги получават по досегашния ред.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов /ДПС/ посочи, че двата закона - за хората с увреждания и за личната помощ, ще влязат в пакет в пленарна зала в сряда за второ четене. Той благодари на всички заинтересовани страни и на работната група, която в продължение на близо месец е положила усилия по текстовете заедно с майките. "Изпълняваме ангажимента нищо за хората с увреждания без хората с увреждания", коментира Адемов.

Вера Иванова от инициативата на майките на деца с увреждания "Системата ни убива" коментира, че до сряда ще са под напрежение, защото винаги могат да се случат изненади. В сряда ще се види резултатът от нашата дългогодишна борба, това е огромна крачка напред, посочи тя. Днес се оттегли предложението председател на Националния съвет за интеграцията на хората с увреждания да бъде министърът на труда и социалната политика, което е още едно наше искане, коментира Вера Иванова. Това е поет ангажимент лично от премиера Бойко Борисов на срещата ни онази вечер, който се изпълни, отбеляза тя.

На заседанието на социалната комисия беше приета поправка в законопроекта за хората с увреждания, според която Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се оглавява от вицепремиер. Депутатите от опозицията подкрепиха редакцията, но възразиха срещу "лъкатушещите предложения" в законодателството, зависещи от личността, която заема поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай