Предметите на Александър І Батенберг вече са у нас

Подносите са в Националния исторически музей, а масленият портрет – в Националната галерия

Предметите на Александър І Батенберг вече са у нас | StandartNews.com

Ценните предмети, притежание на Александър І Батенберг, които държавата откупи на аукцион във Виена, вече могат да бъдат видени от ценителите.

Масленият портрет е изложен в Националната галерия, а в Националния исторически музей са изложени и трите подноса.

„Трите подноса са подарени на княз Александър I. Всеки от тях е с гравирано посвещение на български език „На българския княз Александър I” съответно от жителите на Русе, Ловеч и Берковското окръжие”, обясни Валя Задгорска, началник на отдел „История” в музея.

По думите ѝ подносите са с майсторска изработка, особено подареният от гражданите на Русе.

Снимка: Ладислав Цветков

Към настоящия момент не е известно чие дело са подносите, но предстои научно-проучвателска дейност и вероятно на по-късен етап ще бъде получена по-подробна информация.

„Българският народ приема с ентусиазъм и нетърпение своя пръв владетел. Той го обиква дори преди да го познава, тъй като княз Александър символизира държавната самостоятелност”, допълни Задгорска.

Снимка: Ладислав Цветков

„Александър Батенберг участва в Руско-турската освободителна война и за своята храброст е награден с 4 отличия от 3 държави. Той е избран единодушно от народното представителство в Търново на 17 април 1879 г. по препоръка на руския император”, каза още тя.

Първият град, в който той стъпва у нас, е Варна. От там посещава Русе, където най-вероятно гражданите са му връчили подноса при посрещането му. След това минава през Бяла, през Ловеч, най-вероятно получава втория поднос, и се отправя към Търново, където на 26 юни 1879 г. полага клетва пред народните представители съгласно изискванията на Търновската конституция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай