Преди Никулден БАБХ следи строго продажбите на риба

Отговорността върху нашия контрол е огромна, той трябва да се извършва по най-добрия начин, казва д-р Христо Вълчанов

Преди Никулден БАБХ следи строго продажбите на риба | StandartNews.com
  • Всички Областни дирекции са в повишена епизоотична готовност заради птичия грип
  • Отговорността върху нашия контрол е огромна, той трябва да се извършва по най-добрия начин, казва д-р Христо Вълчанов в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Д-р Христо Вълчанов е дипломиран ветеринарен лекар от Тракийски университет - Стара Загора. Специализирал е ветеринарно-санитарна експертиза на хранителни продукти в Централен научноизследователски ветеринарно медицицински институт - София. Завършил е редица допълнителни курсове за разработване, внедряване и одитиране на НАССР (Система за контрол безопасността на храните) в България и Италия. Д-р Вълчанов е започнал дейността си в компетентния орган като инспектор. В годините расте в йерархичната стълбица.През 2012-2013 г. оглавява ОДБХ Хасково за първи път, а през юни 2021 година - за втори.От юли 2021 година е изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

  • Заради африканската чума преразглеждаме мерките за диви свине
  • Уведомихме Европейската мрежа за салмонела в птиче месо
  • Ръководенето на БАБХ е тежка задача, нито за момент Агенцията не е прекъсвала изпълнението на задълженията си 

 

- Д-р Вълчанов, в свое интервю министърът на земеделието проф. Христо Бозуков каза, че в момента в БАБХ тече одит, според който много от задълженията на агенцията са били аутсорсвани при положение, че и БАБХ би могла да ги извършва. За какво по-конкретно става въпрос?

- Резултатите от одита показаха това, което знаехме в общ план, а именно - някои функции на компетентния орган се извършват от външни фирми, чрез възлагане по договор. Не е изненада за нас и това, че БАБХ няма готовност веднага да поеме изпълнението на тези дейност. Причините се коренят основно, но не единствено, във финансирането на тези функции, но мога да кажа, че и към днешна дата се работи много активно, така че те да се изпълняват от Агенцията.

- Вие бяхте назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ през юли тази година. Какво се промени в работата на Агенцията?

- Ръководенето на БАБХ е тежка задача, ако щете само поради факта, че тя е компетентният орган в трите основни направления, които контролират безопасността на храната - производството и търговията с храни, здравеопазване на животните, които влизат в агрохранителната верига, както и в сектора на растителната защита. Всички сме потребители на храната на пазара. Отговорността върху нашия контрол е огромна, съответно той трябва да се извършва по най-добрия начин, с оптимална честота и задължително съобразно законодателството.В момента освен задълженията си по официален контрол, от март миналата година Агенцията  контролира и спазването на някои от мерките, разпоредени от здравното министерство за преодоляването на пандемията от COVID-19.Към днешна дата мога да кажа, че нито за момент БАБХ не е прекъсвала изпълнението на задълженията си, което е видно и от постигнатите резултати.Например, виждаме всички каква е ситуацията в Европа по отношение на заболяванията по животните. По данни на Европейската комисия (EK) към 21.11.2021 вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е потвърден при над 1 988 диви птици и в 1 315 огнища във ферми с домашни птици. Щамовете, които се разпространяват, основно са H5N8 и H5N1. В тази влошена епизоотична обстановка по отношение на заболяването в България от началото на годината до момента са регистрирани 10 огнища, от които само две са в последния месец, от щама H5N1, който не е характерен за нашата страна.  Всички Областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) са приведени в състояние на повишена епизоотична готовност. Изискал съм от ОДБХ провеждане на информационни кампании за собствениците на домашни птици, ловците, чрез и/или съвместно с представители на местната власт, ловни стопанства при държавните горски и ловни стопанства, регистрирани ветеринарни лекари с фокус - спазване на мерките за биосигурност, отглеждане на птици на закрито, незабавно уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.С оглед своевременно откриване циркулация на вируса в природата, надзор при дивите птици е от изключително значение. В тази връзка разчитаме на сътрудничество от страна на орнитоложките дружества, националните ловните сдружения, Държавните горски предприятия и Регионалните дирекции по горите за уведомяване за наличие на болни или умрели диви птици и изпращане на проби от тях за изследване в Националната референтна лаборатория за Инфлуенца (А) и Нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ, град София.В допълнение, мобилното приложение на БАБХ - "Модул Лов" претърпя модификации, като вече е напълно функционално и може да се използва за надзора при диви птици, за болестите Инфлуенца по птиците, Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците и Треска от Западен Нил. По този начин се улеснява въвеждането на пробите и получаването на резултат. Актуална информация за заболяването се публикува на интернет страницата на БАБХ.

- Наскоро бе констатирано второ за тази година огнище на АЧС в индустриална ферма. Има ли опасност от завръщане на заразата и какво ще посъветвате свинекомплексите и стопаните?

- Заразата е все още на територията на България и тя е в популацията диви свине - съответно в околната среда, което означава, че опасност за свиневъдните ферми има във всеки един момент. Наблюдава се намаляване на случаите при диви свине в северната част на страната, намаляване на тяхната популация, съответно и намаляване на вирусния заряд в природата, но това не означава, че вирусът не може да бъде внесен във ферми там и за това значение най-вече има човешката дейност. През последните няколко години бяха предприети редица мерки за повишаване на биосигурността като единствен начин за предпазване от АЧС на свиневъдните ферми, както и за подобряване на контрола в тях - законодателни, стратегически, оперативни. В крайна сметка предпазването на стопанствата става изключително чрез самосъзнание за правилно изпълняване на мерките за биосигурност - както на ниво инфраструктура и управление на фермата, така и на ниво персонал. Същото се отнася и за ловните практики, още повече, че е добър моментът да се възползваме от по-благоприятната обстановка в северната част на страната и да бъде направен опит чрез гъвкави мерки това да се запази.  

- Нужно ли е да се вземат допълнителни мерки, за да не се допусне страната да пламне отново?

- Във връзка с констатираните огнища се изпълняват стандартните мерки за ликвидиране на болестта, почиствания и дезинфекции, забрани за движения, усилен надзор за определен период. Като цяло мерките, свързани със свиневъдните стопанства, са добри и е необходимо просто да се изпълняват правилно и затова засега не е необходимо да се добавят нови рестрикции, изисквания или други. От друга страна - мерките, отнасящи се до дивата популация, в момента подлежат на преразглеждане, съвместно с ИАГ. Това е и препоръка от ЕК от предходен одит.

- Какви предупреждения е получавала в последно време България по линия на Мрежата на ЕК и открити ли са несъответствия в храни у нас?

- От началото на септември до 24.11.2021 г. в България са постъпили 49 уведомления по линия на Мрежата на ЕК. Уведомленията се отнасят за замърсяване на храни с микробиологични и химични замърсители, наличие на етилен оксид в добавки в храните и хранителни добавки, влагане на неразрешени съставки в храни и в предмети за контакт с храни и пропуски в етикетирането. Чрез мрежата се извършва и обмяна на опит и добри практики между държавите членки на ЕС по специфични теми на контрол.От българска страна са създадени две уведомления в мрежата за наличие на салмонела в птиче месо, като щамът не е опасен за здравето на хората, и за некоректно етикетиране на продукт.За получените предупреждения са извършени проверки на място в обектите и са предприети необходимите мерки, за да не се допусне разпространението на опасни за здравето на потребителя храни. Резултатите от проверките се докладват до ЕК. През тази година всички доклади са били одобрени, мерките са изпълнени адекватно и навреме.

- Декември е наситен с празници, семействата се събират. Как БАБХ се грижи за безопасната храна на трапезата?

- Традиционно БАБХ извършва тематични проверки преди и по време на предстоящия религиозен  празник - Никулден, и предстоящите Коледа и Нова година. Проверките са насочени към обекти за производство и търговия със суровини и храни, включително и тези с риба и рибни продукти - складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, находящи се на територията на страната. Проверяват се документите за произход и безопасност, спазване на срокове и условия на съхранение, хигиенно състояние на обектите, съответствие с изискванията за етикетиранe при предварително опакованата храна в т.ч. и риба, и рибни продукти.Специално внимание обръщаме на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, а така също и на обекти, работещи без съответната регистрация по Закона за храните. При тези проверки се следи и за спазването от търговците и персонала на противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19. Част от проверките са съвместни с представители на ИАРА, РЗИ, МВР, КЗП и други.

 

Всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай