Правят оглед на щетите от пороите в свищовско

Има сериозни разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района на Свищов

Правят оглед на щетите от пороите в свищовско | StandartNews.com

Има сериозни разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района на Свищов, вследствие на дъждовете и градушките, заяви на брифинг в града министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„По линия на МВР и пожарната още от вчера сме във връзка с кмета на Свищов и работим съвместно. Към момента няма пострадали хора, но има сериозни разрушения на пътната инфраструктура – пътна и железопътна“, заяви Маринов. Той обясни, че предстои да бъде направен обход на мястото, което е пострадало от градушките и силните дъждове.

„Задвижена е процедурата по оформяне на необходимите документи и преписки, за да може на следващото заседание на комисията по бедствия и аварии от фонда, който е предвиден за възстановяване, да възстановим максимално бързо инфраструктурата“, обясни той. Маринов подчерта, че към момента се почистват затинените места. „Така че ако се изсипе друг дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушения на инфраструктурата“, обясни той.

Започва оглед на засегнатите от поройния дъжд населени места в община Свищов, заяви от своя страна кметът на Свищов Генчо Генчев, цитиран от Агенция Фокус.

Най -засегнати са селата Драгомирово и Морава. Огледът ще позволи да се прецени реално обстановката към този момент, обясни кметът. На място в засегнатите райони са министърът на вътрешните работи Младен Маринов и Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите. На място е и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които участват в огледа на засегнатата инфраструктура.

„Най-важното е, че няма пострадали хора. Има наводнени площи, наноси, кал, тиня, но всички служби, които са ангажирани, работят цяла нощ и към момента действията им продължават. Срещаме добра институционална подкрепа от всички държавни институции, мобилизацията е направена и в Община Свищов по отношение на пострадалите населени места. Щетите са поправими. Преди всичко човешкият живот е важен“, заяви кметът.

Едно от най-засегнатите села е Морава, където има нанесени сериозни щети по инфраструктурата, а към момента комисиите работят и по сигнали на граждани. Друг екип е заминал рано тази сутрин към село Ореш, където има извлечена улица. Към село Вардим има наноси по пътната инфраструктура. „Пътищата са проходими, но водачите трябва да се съобразяват със скоростта. Всичко е поправимо, въпросът е да запазим човешкия живот“, каза още Генчо Генчев.

След огледа на щетите община Свищов ще подготви искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай