ПРАКТИЧНО! Вечеря вместо пръстен за Деня на влюбените

ПРАКТИЧНО! Вечеря вместо пръстен за Деня на влюбените | StandartNews.com

Все повече хора предпочитат да подаряват за днешния празник на Свети Валентин романтично преживяване вместо материален подарък. Това сочи новото издание на ежегодното проучване Mastercard Love Index.

Според изследването, в периода около Деня на влюбените разплащанията, свързани с изживяване на емоционални моменти, се повишават с 6% от 2015 г., а броят трансакции с тази цел е нараснал с над 17% за същия период.
Годишното проучване, което представя данни от анализ на разплащателните трансакции с кредитни, дебитни и предплатени карти за последните три периода на Св. Валентин (11–14 февруари 2015–2017), разкрива, че най-сигурният път към сърцето на любимия човек минава през вечеря навън. Най-популярният подарък за празника е с 40% дял от разходите на влюбените и 75% дял от всички трансакции за периода през 2017 г.

Желанието да зарадваш партньора с незабравимо пътуване (със самолет или влак) също отбелязва значителен ръст – броят на трансакциите с тази цел се е увеличил с 23% през 2017 г., което представлява 22% от общите разходи през най-романтичния ден от годината. Престой в хотел също остава сред фаворитите сред предпочитанията с дял от 27% от разходите.

Данните доказват развитието на „икономика на преживяванията", която се движи от стремежа към щастие чрез създаването на емоционални моменти, а не през закупуването на материални подаръци.

Средствата, похарчени за доскоро традиционни за Св. Валентин подаръци като цветя се понижава с 3%, въпреки че броят трансакции се е увеличил с 14%, което показва, че когато става въпрос за символите на романтиката, дори едно цвете може да означава много повече от голям букет. Подобна е ситуацията и при бижутата – похарчените средства намаляват с 9%, но трансакциите се увеличават с 10% спрямо 2015 г.

Междувременно проучване на "Марица" показва, че все повече дами предпочитат прагматични подаръци за Св. Валентин. 14 февруари е поредният ден от годината, в който моловете и специализираните магазини за сувенири и подаръци разчитат да вдигнат оборотите. В промоциите за Св. Валентин обаче все по-активно се включват търговците на техника и мобилните оператори. Преса за коса или епилатор могат да се закупят с намаление дни преди празника. Същото важи и за кухненските роботи и мини пекарни. Това важи и за хубави кафе-машини. Нови телефони, таблети и лаптопи също са с падащи цени до -20 процента.

Въпреки че времената се менят и дамите са много по-склонни да приемат подарък, който ще им е от полза, а не със сантиментална стойност, все пак романтиката няма как напълно да изчезне. Най-добре мъжете да не се отказват от розата или букета и картичката с лично послание. Те придават онова настроение, което празникът на влюбените предполага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай