Потопената църква запя за първи път от половин век

Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

Потопената църква запя за първи път от половин век | StandartNews.com

На седмата неделя след Петдесетница, Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в храма „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известен като Потопената църква. Това е първото богослужение в храма от 56 години насам, съобщава БГНЕС.

Църквата е съградена през 1891 г. в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г. заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба там е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков - Стойко Стойков.

„Ние дължим огромна благодарност и поклон пред паметта на всички онези хора, които положиха душата си за този храм, които дадоха своята мъдрост и живот, на енорийския последен свещеник, който обслужваше това село, което вече е запустяло. Много от тях вече са покойници, но са и много тези, които все още помнят извършеното за защита на православната ни вяра. Бъдете благословени!“, каза на стотиците миряни митрополит Киприан.

На въпрос дали службите в Потопената църква ще се превърнат в традиция владиката сподели, че се надява това да стане.

„Процесът е дълъг - за собствеността на църквата, за нейната реставрация, евентуално за проект, по който може да се кандидатства. Обетът, който съм дал пред себе си и пред Св. Йоан Рилски, е всяка година, на този ден, да отслужваме литургия в този прекрасен храм“, каза още старозагорският митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай