Посрещаме астрономическата зима със сняг

Снеговалежите до края на годината ще са незначителни

Посрещаме астрономическата зима със сняг | StandartNews.com

Значителна облачност очакваме през целия ден. В западна и централна северна България ще превалява сняг. На югозапад и на изток предимно дъжд. В равнинните райони не се очакват нито значителни количества дъжд, нито съществена снежна покривка.

Студеният въздух във височина постепенно отстъпва на по-топлия. Затова и валежите от сняг няма да са толкова осезаеми. В ниското обаче ще е студено. Сутринта и вечерта – между минус 5 и 0 градуса. В хода на деня термометрите ще се колебаят между 1 и 7 градуса.

В планините над 1200 метра ще вали сняг, под тази граница – дъжд. По високите върхове температурите през деня ще са около минус 9 – минус 10 градуса. В ниското от нула до 2-3 градуса над нулата.

Циклонът, който преминава над нашите географски ширини ще донесе значителни снеговалежи западно от нас – най-вече в Сърбия и Босна и Херцеговина. За там са издадени предупреждения в жълто за интензивни снеговалежи и опасно хлъзгави пътища.

През почивните дни времето ще е меко с дневни температури около 5-6 градуса. По-значителни валежи очакваме в неделя. В началото на нова седмица от север отново ще нахлуе студен въздух, с който преваляванията от дъжд ще преминат в сняг.

С всички условности на по-дългосрочните прогнози се очертават два периода с по-голяма вероятност за осезаеми снеговалежи. Единият е в началото на астрономическата зима – около 21-22 декември. Второто застудяване със сняг ще е около Стефановден – 26-27 декември. На този етап прогнозите сочат, че и двете порции снеговалеж ще са сравнително слаби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай